Se lansează campania socială „Migrația femeilor merită văzută cu alți ochi”

Se lansează campania socială „Migrația femeilor merită văzută cu alți ochi”

De Ziua internațională a migranților se lansează campania socială „Migrația femeilor merită văzută cu alți ochi”. Scopul campaniei este să reflecte contribuția femeilor migrante în familiile lor, dezvoltarea locală și economia țării, și nu în ultimul rând schimbarea percepțiilor și stereotipurilor legate de imaginea femeii migrante în societate. Campania socială a fost lansată în cadrul Conferinței naționale dedicată Zilei migranților care are loc pe 16-17 decembrie 2016 și reunește femeile migrante și autoritățile publice.

Campania „Migrația femeilor merită văzută cu alți ochi” își propune să scoată în evidența contribuțiile extraordinare ale femeilor migrante în societate. Conform statisticilor, în mediu, fiecare femeie migrantă trimite acasă 4700 euro anual, dintre care 2430 de euro sunt destinați nevoilor copiilor. În total ele trimit acasă peste 700 millioane de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut. Femeile care s-au reîntors în Moldova au deschis peste 6000 de afaceri în țară.

„Subiectul migrației, din păcate este încă înconjurat de stigmă. Prin această campanie societatea va avea posibilitatea să vadă fața reală a migrației și a femeilor migrante. Ele au o contribuție enormă în familiile lor, în comunitățile locale și în economia și dezvoltarea țării și trebuie să aibă posibilitatea să-și exercite drepturile”, a punctat Ulziisuren Jamsran, Reprezentanta de țară, UN Women Moldova.

Campania socială „Migrația femeilor merită văzută cu alți ochi” este lansată în cadrul programului UN Women „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, finanțat de Uniunea Europeană. Acest program tinde să promoveze drepturile femeilor-lucrătoare migrante și să le protejeze împotriva excluderii și exploatării la toate etapele migrației precum și consolidarea capacităților factorilor de decizie de a se responsabiliza față de problemele, necesitățile și constrângerile legislative cu care se confruntă femeile migrante.

Recent, circa 60 femei cu experiență de migraţie au fondat Mișcarea Femeilor Migrante din Republica Moldova, membrele mișcării fiind atât femei revenite în țară, cât și membre ale diasporei, toate cu un interes deosebit în dezvoltarea țării.

Membrele Mișcării Femeilor Migrante au identificat cinci priorități care sunt discutate cu autoritățile statului în cadrul Conferinței naționale a migranților.

 1. Servicii sociale și centre speciale pentru bătrâni
 2. Recunoașterea titlurilor educaționale și a competențelor migranților peste hotare și recunoașterea celor străine în Moldova
 3. Transferul stagiilor de muncă și a pensiilor între Moldova și țările de reședință a migrantelor
 4. Introducerea unui program special pentru reunificarea familiilor despărțite de migrație
 5. Implementarea Centrelor Mobile de Sănătate

Conferința națională a migranților precum și lansarea campaniei „Migrația merită văzută cu alți ochi” au fost organizate în cadrul programului UN Women „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, în colaborare cuBiroul pentru Relații cu Diaspora.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal