„În Ucraina activează 120 de uzine pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene. Cu toate acestea, Ucraina importă armament”, a declarat Saakașvili. Potrivit acestuia, Ucraina cumpără motoare pentru transportoare blindate BTR-80 în Republica Moldova.

„În Republica Moldova nu sunt vehicule blindate BTR-80. Republica Moldova practic nu are forțe armate și vehicule blindate. Am opinia proprie, de unde vin aceste motoare”,  s-a arătat convins politicianul ucrainean.

„Motoare în Moldova sunt cumpărate de un neamț. Acest neamț are un nume tătar, sau bașkir - Șirin Nabiev. El are adresa pe Mail.ru. Deci, acest individ tătar, înregistrat în Germania se ocupă cu vânzare de automobile second-hand. El cumpără automobile cu o mie de dolari bucata. Tot el este principalul intermediar implicat în cumpărarea de către Ucraina, de către compania de stat „Ukrspețexport” a unui lot mare de arme în Republica Moldova din Germania. Astfel, statul cumpără mașini de la un profitor. Cu alte cuvinte, profitorii mai mari cumpără de la un profitor mai mic”, a mai spus Saakașvili.

 

Potrivit acestuia, Nabiev a cumpărat în Moldova motoare „care de fapt nu erau moldovenești” pentru BTR-80 la un preț de 5725 de euro per bucata, iar în 4 zile le-a vândut Ucrainei cu 15 mii de euro.

„Oficial noi le cumpărăm în Germania. Dar ele trec hotarul în localitatea Maiaki din regiunea Odesa. Trec prin vama regiunii Odesa din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, doar în urma acestei tranzacții ei au câștigat 4,6 milioane de hrivne. Dar astfel de tranzacții sunt mult mai multe”, a subliniat politicianul ucrainean.

Acesta a mai adăugat că de achizițiile pentru armata ucraineană se ocupă vice-directorul Consiliului Național de Securitate „cumătru și partenerul de afaceri al președintelui Petro Porșenko” Oleg Gladkovski.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!