Cele mai puternice argumente în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, potrivit autorilor articolului, este faptul că Republica Moldova are legături strânse; și aceeași limbă și cultură cu vecina sa, România.
Printre argumentele care se aduc împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană se numără: o țară mică cu o regiune separatistă (Transnitria) susținută de prezența militară rusă; cea mai săracă dintre țările candidate la aderare la UE; alegerea luna trecută a unui președinte pro-rus și anti-european.
În momentul de față, publicația estimează șansele de aderare la UE a Ucrainei și Georgiei la 20%, iar a Republicii Moldova la 50%.
Aderarea Albaniei la UE ar putea avea loc nu mai devreme de 2025, iar Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Kosovo ar putea deveni membri UE nu mai devreme de 2027.
„Mai mulți oficiali europeni cu care a discutat Politico au presupus că (în situația) cu Brexit și noul buget pentru 2020-2026, care urmează să fie aprobat și pus în aplicare, nu mai rămâne loc pentru examinarea aderării de noi membri până în 2027”, scrie el politico.În ceea ce privește Turcia, publicația estimează șansele acestei țări la 0%.