Acord semnat! Vezi câte milioane oferă Banca UE și BERD pentru construcția gazoductului între Moldova și România

Acord semnat! Vezi câte milioane oferă Banca UE și BERD pentru construcția gazoductului între Moldova și România

Sprijinul Băncii UE şi al BERD în construcţia gazoductului între Republica Moldova şi România Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă fiecare un împrumut de 41 milioane euro Republicii Moldova, pentru finanţarea construcţiei gazoductului de 120 km de la Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova - frontiera cu România până la Chişinău. Pe lângă cele două împrumuturi, UE oferă un grant de 10 milioane de euro pentru proiect.

Acest lucru demonstrează angajamentul UE de a sprijini securitatea energetică a Republicii Moldova. Ambasadorul UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola a menţionat: „Sunt încântat de faptul că Banca UE şi partenerii noştri BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucât va consolida securitatea energetică a ţării şi, în acelaşi timp, va contribui la creşterea competitivităţii pieţei energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor”.

Vicepreşedintele BEI, Jan Vapaavuori, a comentat: „Salut foarte mult faptul că BEI contribuie la diversificarea resurselor energetice pentru Republica Moldova, o ţară dependentă de importurile de energie. Acest lucru va contribui la sporirea securităţii energetice şi va sprijini atât liberalizarea pieţei gazelor naturale în ţară, cât şi integrarea acesteia în sistemul energetic european. În acelaşi timp, acest proiect este un bun exemplu de cooperare de succes între BEI, instituţia finanţatoare parteneră BERD şi Uniunea Europeană, care co-finanţează acest angajament strategic”.

Publicitate

„Conducta va permite Moldovei să cumpere gaze naturale de pe pieţele UE şi va promova măsuri care vor ajuta furnizorii străini de gaze să intre pe piaţa Moldovei. Acest lucru va permite ţării să îşi diversifice sursele de energie şi va consolida concurenţa în sector”, a declarat Francis Malige, Director Executiv pentru Europa de Est şi Caucaz BERD.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, prin legătura între Chişinău, o zonă a consumului de gaze din ţară, la interconectorul România - Moldova între Iaşi şi Ungheni. Conducta de gaze urmează să fie exploatată de către Î.S. Vestmoldtransgaz, un operator al sistemului de transport ce este în proprietatea statului. Costul total al proiectului este estimat la 92 milioane de euro, dintre care un împrumut de 41 de milioane de euro va fi acordat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi 10 milioane de euro vor fi contribuite prin sprijinul bilateral al UE sub forma unei subvenţii de către UE. UE a oferit deja 7 milioane de euro de grant pentru construcţia primei faze a proiectului între Iaşi şi Ungheni. Republica Moldova este una dintre ţările care a beneficiat cel mai mult de împrumuturi din partea BEI pe cap de locuitor în Regiunea Parteneriatului Estic.

Portofoliul de credite BEI, fiind bine echilibrat şi acoperind toate sectoarele importante ale economiei ţării, a ajuns la aproape 700 milioane de euro de la semnarea primului împrumut BEI în ţară în 2007. Proiectul de interconectare la gaz este încă un exemplu de succes de cooperare în Republica Moldova între UE, BEI şi BERD, care au sprijinit împreună numeroase proiecte, cum ar fi: Programul de reabilitare a drumurilor din Moldova, a troleibuzelor din mun. Chişinău şi reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă.

BEI - banca Uniunii Europene finanţează proiecte în Republica Moldova, pe baza unui mandat UE pentru ţările din vecinătatea estică, aşa-numitul mandat extern de creditare (ELM). ELM pentru perioada 2014- 2020 prevede o sumă totală de finanţare Bancară în vecinătatea estică de 4,8 mld. euro pentru sprijinirea proiectelor de interes sporit atât pentru UE, cât şi pentru vecinii săi estici în domeniul dezvoltării sectorului privat local, infrastructura socială şi economică şi acţiune pentru climă. În plus, Banca a stabilit o Facilitate de investii pentru vecinătate de 3 mld. EUR pe risc propriu pentru a consolida sprijinul pentru ţările din vecinătate. Împrumutul semnat astăzi este prevăzut de ELM şi este acoperit de garanţia generală a UE.

BEI se angajează să sprijine Republica Moldova după semnarea în iunie 2014 a Acordului de Asociere RMUE, care include un acord aprofundat şi cuprinzător de liber schimb (AA / DCFTA). Acest Acord va conduce la legături politice şi economice mult mai strânse cu UE în cadrul Parteneriatului Estic. Agenţia Suedeză de Cooperare Internaţională în Dezvoltare a oferit aproape 600 000 euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate complex realizat de consultanţă în inginerie Fichtner GmbH pentru a evalua aspectele tehnice, de piaţă, de reglementare, economice, de mediu şi sociale ale proiectului.

În plus, BERD oferă 1 milion de euro finanţare de grant din fondurile proprii pentru a sprijini implementarea proiectului, inclusiv asistenţă juridică şi de reglementare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal