
Se caută alternative pentru procesul de alimentare în grădinițe. Cateringul - una dintre soluții
Un raport prezentat de șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, cu privire la alimentele alterate relevă că responsabilii din cadrul direcțiilor cunoșteau despre mâncarea stricată, dar convingeau grădinițele să o accepte.
・
Grupul de lucru condus de Moldova a depistat diferenţe de preţ la produsele livrate de acelaşi agent economic în diferite sectoare. Diferenţa de preţ pentru unt, smântână, brânză ajungea şi la 38 de lei per kilogram. În cazul fructelor şi a legumelor diferenţa de preţ era de până la 10 lei/kg.
Moldovanu a specificat că procesul era tolerat de responsabilii de la direcțiile de învățământ.Comisia a recomandat crearea şi aprobarea unui regulament intern cu privire la asigurarea cu alimente a instituţiilor de învăţământ, fiind stipulate clar responsabilităţile şi sarcinile fiecărui funcţionar. De asemenea, a recomandat examinarea unor alternative în asigurarea alimentaţiei copiilor, cum ar fi combinatele alimentare sau cateringul.
Raportul a fost pe scurt comentat de primarul Dorin Chirtoacă. „Cine nu se învață minte, o să-i vină rândul foarte repede. Cine abia acum s-a învățat minte, țineți cont de greșeli și asumați-vă activitatea. Am încercat să stârpim mai multe obiceiuri, dar rezultate vin abia în al treilea mandat”, a spus Chirtoacă.
Comisia a cerut transparență în rapoartele cheltuielilor publice cu privire la alimente, dar și ca părinții să participe în procesul de luare a deciziilor în procesul alimentar.