Centrele Naționale de Cinematografie din Moldova și România au semnat primul Acord de colaborare

Centrele Naționale de Cinematografie din Moldova și România au semnat primul Acord de colaborare

La data de 19 decembrie, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova a semnat primul Acord de colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei din România. Acesta face referință la mai multe puncte ce țin de fortificarea relațiilor în domeniul cinematografic dintre Republica Moldova și România. 

Semnarea Acordului a fost făcută de către directorul CNC din România, Anca Mitran și directorul CNC din Moldova Valeriu Jereghi, în prezența Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și secretarul general al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

„Pentru noi este o zi foarte emoționantă, deoarece Moldova semnează primul Acord de colaborare cu România în acest sens, ceea ce înseamnă un nou este un început. Pentru elaborarea acestui document ambele echipe, atât din Chișinău cât și de la București au activat în comun și suntem cu mari speranțe pentru dezvoltarea unei cinematografii comune”, a menționat directorul CNC din Moldova, Valeriu Jereghi.

Publicitate

„Ținând cont de unitatea de limbă și de suflete dinre România și Moldova mi se pare absolut firesc ca acest Acord să fie semnat, mai ales că el este legat de toate părțile cinematografiei: producția și distribuția de film, organizarea în comun a promovărilor cinematografiei moldovenești și a celei românești, acordarea de asitență atât cât avem noi posibilitatea cinematografiei din Moldova”, a declarat directorul CNC din România, Anca Mitran.

Acordul semnat crează posibilitatea de cooperare între producția de filme din Moldova și România, precum și colaborarea privind patrimoniului cinemtografic. De asemenea, Acordul în cauză face referință și la organizarea unor gale de filme românești în Moldova și moldovenești în România.

Directorul CNC a mai adăugat că acest Acord are o importanță majoră și pentru promovarea tinerilor cineaști, care vor putea face schimb de experiențe.

„Pentru noi este foarte important debutul tinerilor cineaști din Moldova și dorim să le oferim o colaborare cu tinerii cineaști din România, în scopul de a lansa o serie de filme, la început fie și scurtmetraje. Astfel, aceștia se vor ajuta prin susținere reciprocă”, a adăugat Valeriu Jereghi.

La rândul său ambsadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a salutat semnarea acestui Acord, specificând importanța lui atât pentru cinematografie, cât și pentru relațiile generale dintre România și Republica Moldova.

„Prin astfel de acorduri Prutul devine tot mai îngust pentru că noi cooperăm în același spațiu de cultură și limbă, de istorie și tradiție și acest acord nu face decât să completeze ceea ce există între noi. Sunt convins că dintr-o astfel de cooperare și arta cinematografică din România, care în ultimul timp a căpătat o recunoaștere internațională, dar și arta cinematografică din Moldova vor avea de câștigat pentru că și aici sunt lucruri frumoase. Faptul că există această confluență de culturi nu face decât să aducă o plus valoare”, a menționat Daniel Ioniță.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal