Cea de-a treia ediţie a Forumului pe Inovaţii în Guvernare a fost dedicată reformei administrației publice centrale

Cea de-a treia ediţie a Forumului pe Inovaţii în Guvernare a fost dedicată reformei administrației publice centrale

Cea de-a treia ediție a Forumului pe Inovații în Guvernare a avut în vizor cum poate sectorul public deveni mai receptiv la nevoile cetățenilor și cum poate fi avansată reforma administrației publice centrale.  Evenimentul a fost organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab), o inițiativă comună a Programului Națiunilor Unite în Republica Moldova (PNUD) și a Centrului de Guvernare Electronică, în parteneriat cu Cancelaria de Stat și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women).  

Ediția din acest an s-a concentrat pe patru blocuri tematice:

 1. Reingineria serviciilor publice;

 2. Puterea datelor;

 3. Inteligența colectivă pentru inovații în sectorul public;

 4. Finanțarea neconvențională a inovațiilor în sectorul public.

Fiecare bloc a explorat modul în care participarea cetățenilor poate susține elaborarea politicilor și prestarea serviciilor și felul cum datele pot da un suflu nou politicilor, care trebuie să fie bazate pe dovezi. Totodată, discuțiile s-au conturat și în jurul parteneriatelor cu sectorul privat și cu alți actori, care ar putea contribui la reinventarea modelelor de finanțare și dezvoltare a sectorului public.

”Evenimentul de azi ne-a arătat o optică nouă față de inovații: departe de a fi niște soluții tehnice la probleme existente, ele urmăresc schimbarea naturii relației între cetățean și stat de la furnizor-consumator de politici sau servicii spre o relație de parteneriat în care toți actorii din societate au expertiză, drepturi și responsabilități”, a menționat Lilia Palii, secretara generală a Guvernului.

În 2016, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat angajamentul să continue eficientizarea administrației publice pentru a oferi cetățenilor servicii la cel mai înalt nivel, în conformitate cu practicile democrațiilor europene. Acest angajament este reflectat în Strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2016-2020, precum și în Planul de acțiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021.

În iulie 2016 a fost finalizată analiza instituțională și funcțională a Cancelariei de Stat, care a fost realizată de experții Companiei „Ernst&Young” Baltics, cu sprijinul financiar al PNUD Moldova. În octombrie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o decizie privind optimizarea structurii Cancelariei de Stat.

”Sunt sigură că Strategia de reformă a administrației publice, adoptată recent, care este axată pe politici bazate pe dovezi, centrate pe oameni și servicii adaptate pentru persoane, oferă cadrul perfect pentru testarea și preluarea abordărilor inovative și implementarea angajamentelor cu o eficiență sporită și cu participarea cetățenilor. Până la urmă, aceasta este ce presupune o administrație publică modernă”, a declarat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

Ulziisuren Jamsran, reprezentanta UN Women în Republica Moldova, a afirmat: ”Suntem privilegiați să lucrăm cu partenerii și comunitățile din Moldova, care sunt deschiși pentru inovații și care merg dincolo de limitele obișnuite pentru a obține rezultate mai bune. Astăzi vom face încă un pas împreună spre un proces de guvernare mai bun, care ia în calcul nevoile oamenilor, este bazat pe drepturile omului, este informat din date statistice și normele internaționale.”

Forumul a întrunit peste 150de participanți, inclusiv oficiali de rang înalt, funcționari din administrațiile publice de nivel central și local, antreprenori, reprezentați ai societății civile, partenerilor de dezvoltare și experți invitați din Marea Britanie, Danemarca, Comisia Europeană, Malaezia și SUA.

Agenda evenimentului, dar și mai multe detalii despre acesta, sunt disponibile pe pagina oficială a Forumului www.innoforum.md.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactaţi pe Cristina Lisii, tel +373 69 805062, email: [email protected]

Publicitate

P.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal