Noile prevederi privind declararea electronică a mărfurilor, supuse consultărilor publice

Noile prevederi privind declararea electronică a mărfurilor, supuse consultărilor publice

Serviciul Vamal se află în proces de revizuire şi optimizare a  declarării în formă electronică.  Modificările de procedură aferente acestui proces, dar și noile condiții de vămuire sunt prevăzute într-un proiect de ordin, consultat cu membrii Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal și reprezentanți ai autorităților publice de resort.

Necesitatea revizuirii procedurii de declarare electronică este determinată de creșterea semnificativă a ponderii exportului electronic, care astăzi reprezintă 98% din totalul exporturilor.Cu referire la importul electronic, acesta este utilizat în aproximativ 20% din totalul tranzacţiilor de import. Totodată, forma de declarare electronică se propune a fi extinsă şi pentru alte destinaţii vamale odată cu modernizarea sistemului informaţional integrat vamal bazat pe softul aplicativ ASYCUDA World.Noile modificări sunt condiționate și de reorganizarea instituțională, în cadrul căreia au fost lichidate posturile vamale electronice, iar competenţele acestora au fost transferate către posturile vamale interne. Totodată, au fost revizuite competenţele posturilor vamale de frontieră, astfel încât procedura de vămuire la export să fie realizată în posturile vamale interne. Măsura va permite fluidizarea traficului în punctele de trecere, diminuarea eventualelor aglomerări, precum și eliminarea potențialelor riscuri aferente operațiunilor de export.De asemenea, Proiectul de Ordin prevede posibilitatea operatorilor economici să depună declarația vamală de export la orice post vamal intern existent, indiferent de zona unde își desfășoară activitatea, fără obligativitatea obţinerii permisiunii de vămuire la un alt birou vamal. Totodată, sunt stabilite posturi vamale pentru fiecare regiune a țării, unde operatorii economici vor avea posibilitatea vămuirii mărfurilor la export în regim de lucru 24/7.Prezent la întrunire, directorul general al Vămii, Vitalie Vrabie a declarat că Serviciul Vamal va continua identificarea și adoptarea măsurilor de facilitare a comerțului, astfel încât să fie promovat un mediu competitiv pentru agenții economici.

Proiectul de Ordin poate fi vizualizat pe pagina web a Serviciului Vamal, la rubrica „Transparență în procesul decizional”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal