Potrivit textului Acordului cele două instituții se angajează să susțină eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare economice cheie. Suportul tehnic oferit prin Proiectul de Competitivitate se ridică la suma de 21.7 milioane de dolari SUA finanțare nerambursabilă, din care 16.7 milioane vor fi finanțate de USAID, iar 5 milioane de Guvernul Suediei (Sida).

James D. Pettit, Ambasador al SUA în Republica Moldova: „Semnarea Acordului dintre USAID și Guvernul Suediei pentru implementarea activităților desfășurate de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este un exemplu de cooperare a donatorilor străini pentru realizarea durabilă a obiectivelor comune. Proiectul se aliniază la strategiile și obiectivele reformelor din Republica Moldova și va contribui direct la realizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).”  

Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Suedia se alătură eforturilor depuse de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională în implementarea Proiectului de Competitivitate. Implementarea acestui Acord  va contribui la creșterea economică a Republicii Moldova întrucât  se axează pe creșterea competitivității industriilor moldovenești atât pe piața internă, cât și pe cea externă, precum și să faciliteze extinderea legăturilor comerciale, în special cu țările din UE.” 

Karen R. Hilliard, reprezentanta USAID în Moldova: „Proiectul de Competitivitate susține industriile de bază ale economiei Republicii Moldova care au o importanță socială, un potențial economic încă neexploatat și reprezintă oportunități mari pentru export. Rezultate înregistrate în aceste industrii, susținute de USAID, au făcut posibilă alinierea a încă unui donator important, precum este Guvernul Suediei.”

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este un proiect în derulare, care a început în 2015 și va dura până în 2020. Acesta susține industriile moldovenești, care prezintă importanță economică și socială majoră: industria vitivinicolă combinată cu cea a turismului, industria ușoară (confecții, încălțăminte și accesorii), precum și sectorul tehnologiilor informaționale în asociere cu serviciile creative și ingineria de precizie.

Toate acestea sunt industrii orientate spre export, iar împreună au o valoare de 13% din PIB și 40% din totalul exporturilor. În aceste sectoare economice Moldova dispune de un avantaj competitiv marcat de resursele naturale și umane. De exemplu, Moldova dispune de un terroir unic pentru viticultură, înregistrând cea mai  înaltă densitate de plantații viticole din lume. Iar creșterea de 12 ori a exporturilor în industria tehnologiilor informaționale, în ultimii zece ani, a fost susținută de talentul inovator al programatorilor și inginerilor locali.

La acestea se adaugă dinamismul creativ în design care a dat naștere platformei DININIMĂ cu peste 60 branduri autohtone de modă de succes. Cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova aceste industrii vor înregistra o creștere durabilă în Moldova și la export, asigurând locuri de muncă bine plătite în țară, contribuind la reducerea sărăciei și a migrației. 

În plus, prin componenta ce ține de dezvoltarea forței de muncă a Proiectului de Competitivitate, 18000 de moldoveni își vor îmbunătăți competențele, prin centrele de excelență industrială și hub-urile inovaționale susținute de USAID și Guvernul Suediei, cum ar fi ZIPhouse, Tekwill, Wine of Moldova Academy, Makers Space Atelier 99. Companiile moldovenești au catalogat lipsa forței de muncă calificate drept cel mai mare impediment pentru dezvoltare. Investițiile în capitalul uman sunt importante nu doar pentru creșterea economică și reducerea migrației, dar și pentru aspirațiile democratice ale țării. 

În cinci ani, Proiectul preconizează să susțină 450 de întreprinderi și să contribuie la noi vânzări de peste 145 milioane dolari SUA. Pe parcursul primului an al Proiectului, 250 de întreprinderi din toată țara au fost susținute să adopte noi tehnologii și modele de business, să investească în echipamente și creșterea calității conform standardelor din vest, dar și să avanseze pe noi piețe. Aceste investiții au generat vânzări noi de peste 28 milioane dolari SUA local și la export, în peste 10 piețe cum ar fi Romania, Polonia, Cehia, Kazahstan, Japonia, China.

Despre sprijinul oferit Republicii Moldova de către Suedia prinAgențiaSuedezăpentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) reprezentata de către Ambasada Suediei in Moldova

Suedia este un partener de dezvoltare de lungă durată al Republicii Moldova, care din 1996 oferă asistență tehnică pentru țara noastră. În prezent, cooperarea dintre Suedia și Republica Moldova se desfășoară în baza Strategiei bazate pe Rezultate a cooperării Suediei în domeniul reformelor cu Europa de Est, Balcanii de Vest și Turcia pentru anii 2014-2020. Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău gestionează un portofoliu cu un buget anual de 12 milioane de euro. Suportul oferit de Suedia se centrează pe reformele care promovează integrarea europeană și guvernarea democratică. Strategia de cooperare este bazată pe un set de rezultate așteptate ale reformelor, care au ca scop promovarea integrării europene și reducerea sărăciei în Republica Moldova. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!