VIDEO. Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională și Guvernul Suediei au semnat un Acord de Cooperare

VIDEO. Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională și Guvernul Suediei au semnat un Acord de Cooperare

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), au semnat, pe 19 decembrie, un Acord de cooperare pentru o perioadă de patru ani, în scopul implementării în comun a Proiectului de Competitivitate din Moldova. Acordul marchează consolidarea eforturilor celor două agenții de asistență tehnică în jurul unei agende comune pentru sporirea competitivității unor industrii principale ale economiei naționale.

Potrivit textului Acordului cele două instituții se angajează să susțină eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare economice cheie. Suportul tehnic oferit prin Proiectul de Competitivitate se ridică la suma de 21.7 milioane de dolari SUA finanțare nerambursabilă, din care 16.7 milioane vor fi finanțate de USAID, iar 5 milioane de Guvernul Suediei (Sida).

James D. Pettit, Ambasador al SUA în Republica Moldova: „Semnarea Acordului dintre USAID și Guvernul Suediei pentru implementarea activităților desfășurate de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este un exemplu de cooperare a donatorilor străini pentru realizarea durabilă a obiectivelor comune. Proiectul se aliniază la strategiile și obiectivele reformelor din Republica Moldova și va contribui direct la realizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).”  

Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Suedia se alătură eforturilor depuse de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională în implementarea Proiectului de Competitivitate. Implementarea acestui Acord  va contribui la creșterea economică a Republicii Moldova întrucât  se axează pe creșterea competitivității industriilor moldovenești atât pe piața internă, cât și pe cea externă, precum și să faciliteze extinderea legăturilor comerciale, în special cu țările din UE.” 

Karen R. Hilliard, reprezentanta USAID în Moldova: „Proiectul de Competitivitate susține industriile de bază ale economiei Republicii Moldova care au o importanță socială, un potențial economic încă neexploatat și reprezintă oportunități mari pentru export. Rezultate înregistrate în aceste industrii, susținute de USAID, au făcut posibilă alinierea a încă unui donator important, precum este Guvernul Suediei.”

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este un proiect în derulare, care a început în 2015 și va dura până în 2020. Acesta susține industriile moldovenești, care prezintă importanță economică și socială majoră: industria vitivinicolă combinată cu cea a turismului, industria ușoară (confecții, încălțăminte și accesorii), precum și sectorul tehnologiilor informaționale în asociere cu serviciile creative și ingineria de precizie.

Toate acestea sunt industrii orientate spre export, iar împreună au o valoare de 13% din PIB și 40% din totalul exporturilor. În aceste sectoare economice Moldova dispune de un avantaj competitiv marcat de resursele naturale și umane. De exemplu, Moldova dispune de un terroir unic pentru viticultură, înregistrând cea mai  înaltă densitate de plantații viticole din lume. Iar creșterea de 12 ori a exporturilor în industria tehnologiilor informaționale, în ultimii zece ani, a fost susținută de talentul inovator al programatorilor și inginerilor locali.

La acestea se adaugă dinamismul creativ în design care a dat naștere platformei DININIMĂ cu peste 60 branduri autohtone de modă de succes. Cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova aceste industrii vor înregistra o creștere durabilă în Moldova și la export, asigurând locuri de muncă bine plătite în țară, contribuind la reducerea sărăciei și a migrației. 

În plus, prin componenta ce ține de dezvoltarea forței de muncă a Proiectului de Competitivitate, 18000 de moldoveni își vor îmbunătăți competențele, prin centrele de excelență industrială și hub-urile inovaționale susținute de USAID și Guvernul Suediei, cum ar fi ZIPhouse, Tekwill, Wine of Moldova Academy, Makers Space Atelier 99. Companiile moldovenești au catalogat lipsa forței de muncă calificate drept cel mai mare impediment pentru dezvoltare. Investițiile în capitalul uman sunt importante nu doar pentru creșterea economică și reducerea migrației, dar și pentru aspirațiile democratice ale țării. 

În cinci ani, Proiectul preconizează să susțină 450 de întreprinderi și să contribuie la noi vânzări de peste 145 milioane dolari SUA. Pe parcursul primului an al Proiectului, 250 de întreprinderi din toată țara au fost susținute să adopte noi tehnologii și modele de business, să investească în echipamente și creșterea calității conform standardelor din vest, dar și să avanseze pe noi piețe. Aceste investiții au generat vânzări noi de peste 28 milioane dolari SUA local și la export, în peste 10 piețe cum ar fi Romania, Polonia, Cehia, Kazahstan, Japonia, China.

Despre sprijinul oferit Republicii Moldova de către Suedia prinAgențiaSuedezăpentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) reprezentata de către Ambasada Suediei in Moldova

Suedia este un partener de dezvoltare de lungă durată al Republicii Moldova, care din 1996 oferă asistență tehnică pentru țara noastră. În prezent, cooperarea dintre Suedia și Republica Moldova se desfășoară în baza Strategiei bazate pe Rezultate a cooperării Suediei în domeniul reformelor cu Europa de Est, Balcanii de Vest și Turcia pentru anii 2014-2020. Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău gestionează un portofoliu cu un buget anual de 12 milioane de euro. Suportul oferit de Suedia se centrează pe reformele care promovează integrarea europeană și guvernarea democratică. Strategia de cooperare este bazată pe un set de rezultate așteptate ale reformelor, care au ca scop promovarea integrării europene și reducerea sărăciei în Republica Moldova. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Traficul rutier, suspendat pentru o săptămână, pe mai multe străzi din capitală. Cum va circula transportul public

Traficul rutier, suspendat pentru o săptămână, pe mai multe străzi din capitală. Cum va circula transportul public

Procuratura Chișinău a pornit un dosar pentru neglijență în serviciu, în urma decesului fetiței în parcul „Alunelul”

Procuratura Chișinău a pornit un dosar pentru neglijență în serviciu, în urma decesului fetiței în parcul „Alunelul”

Directorul de la „Spații Verzi”, suspendat din funcție, după tragedia din parcul Alunelul

Directorul de la „Spații Verzi”, suspendat din funcție, după tragedia din parcul Alunelul

Advertoriale
Afacerile mici cresc împreună cu maib

Afacerile mici cresc împreună cu maib

Știai că METRO are mai multe mărci proprii? Ce produse și articole de calitate garantată poți găsi în rețeaua de magazine? (FOTO)

Știai că METRO are mai multe mărci proprii? Ce produse și articole de calitate garantată poți găsi în rețeaua de magazine? (FOTO)

Inspiration session #6: Descoperă AWS și tendințele pieței în domeniul tehnologiei

Inspiration session #6: Descoperă AWS și tendințele pieței în domeniul tehnologiei

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Organizatorii Eurovisionului sunt acuzați că au modificat votul României. Punctajul maxim pentru Moldova a fost atribuit Ucrainei
 • 2
  Scandal la Eurovision. Juriile naționale din șase țări au fost descalificate
 • 3
  EDITORIAL | N-a fost un accident. Un copil a murit pentru că foarte mulți adulți nu și-au făcut munca
 • 4
  Filmat în plin război, printre ruine. Câștigătoarea Eurovision Kalush Orchestra a lansat videoclipul piesei „Stefania” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.