VIDEO. Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională și Guvernul Suediei au semnat un Acord de Cooperare

VIDEO. Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională și Guvernul Suediei au semnat un Acord de Cooperare


Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, prin Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), au semnat, pe 19 decembrie, un Acord de cooperare pentru o perioadă de patru ani, în scopul implementării în comun a Proiectului de Competitivitate din Moldova.
Acordul marchează consolidarea eforturilor celor două agenții de asistență tehnică în jurul unei agende comune pentru sporirea competitivității unor industrii principale ale economiei naționale.

Potrivit textului Acordului cele două instituții se angajează să susțină eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare economice cheie. Suportul tehnic oferit prin Proiectul de Competitivitate se ridică la suma de 21.7 milioane de dolari SUA finanțare nerambursabilă, din care 16.7 milioane vor fi finanțate de USAID, iar 5 milioane de Guvernul Suediei (Sida).

James D. Pettit, Ambasador al SUA în Republica Moldova: „Semnarea Acordului dintre USAID și Guvernul Suediei pentru implementarea activităților desfășurate de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este un exemplu de cooperare a donatorilor străini pentru realizarea durabilă a obiectivelor comune. Proiectul se aliniază la strategiile și obiectivele reformelor din Republica Moldova și va contribui direct la realizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).”  

Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Suedia se alătură eforturilor depuse de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională în implementarea Proiectului de Competitivitate. Implementarea acestui Acord  va contribui la creșterea economică a Republicii Moldova întrucât  se axează pe creșterea competitivității industriilor moldovenești atât pe piața internă, cât și pe cea externă, precum și să faciliteze extinderea legăturilor comerciale, în special cu țările din UE.” 

Karen R. Hilliard, reprezentanta USAID în Moldova: „Proiectul de Competitivitate susține industriile de bază ale economiei Republicii Moldova care au o importanță socială, un potențial economic încă neexploatat și reprezintă oportunități mari pentru export. Rezultate înregistrate în aceste industrii, susținute de USAID, au făcut posibilă alinierea a încă unui donator important, precum este Guvernul Suediei.”

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova este un proiect în derulare, care a început în 2015 și va dura până în 2020. Acesta susține industriile moldovenești, care prezintă importanță economică și socială majoră: industria vitivinicolă combinată cu cea a turismului, industria ușoară (confecții, încălțăminte și accesorii), precum și sectorul tehnologiilor informaționale în asociere cu serviciile creative și ingineria de precizie.

Toate acestea sunt industrii orientate spre export, iar împreună au o valoare de 13% din PIB și 40% din totalul exporturilor. În aceste sectoare economice Moldova dispune de un avantaj competitiv marcat de resursele naturale și umane. De exemplu, Moldova dispune de un terroir unic pentru viticultură, înregistrând cea mai  înaltă densitate de plantații viticole din lume. Iar creșterea de 12 ori a exporturilor în industria tehnologiilor informaționale, în ultimii zece ani, a fost susținută de talentul inovator al programatorilor și inginerilor locali.

La acestea se adaugă dinamismul creativ în design care a dat naștere platformei DININIMĂ cu peste 60 branduri autohtone de modă de succes. Cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova aceste industrii vor înregistra o creștere durabilă în Moldova și la export, asigurând locuri de muncă bine plătite în țară, contribuind la reducerea sărăciei și a migrației. 

În plus, prin componenta ce ține de dezvoltarea forței de muncă a Proiectului de Competitivitate, 18000 de moldoveni își vor îmbunătăți competențele, prin centrele de excelență industrială și hub-urile inovaționale susținute de USAID și Guvernul Suediei, cum ar fi ZIPhouse, Tekwill, Wine of Moldova Academy, Makers Space Atelier 99. Companiile moldovenești au catalogat lipsa forței de muncă calificate drept cel mai mare impediment pentru dezvoltare. Investițiile în capitalul uman sunt importante nu doar pentru creșterea economică și reducerea migrației, dar și pentru aspirațiile democratice ale țării. 

În cinci ani, Proiectul preconizează să susțină 450 de întreprinderi și să contribuie la noi vânzări de peste 145 milioane dolari SUA. Pe parcursul primului an al Proiectului, 250 de întreprinderi din toată țara au fost susținute să adopte noi tehnologii și modele de business, să investească în echipamente și creșterea calității conform standardelor din vest, dar și să avanseze pe noi piețe. Aceste investiții au generat vânzări noi de peste 28 milioane dolari SUA local și la export, în peste 10 piețe cum ar fi Romania, Polonia, Cehia, Kazahstan, Japonia, China.

Despre sprijinul oferit Republicii Moldova de către Suedia prinAgențiaSuedezăpentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) reprezentata de către Ambasada Suediei in Moldova

Suedia este un partener de dezvoltare de lungă durată al Republicii Moldova, care din 1996 oferă asistență tehnică pentru țara noastră. În prezent, cooperarea dintre Suedia și Republica Moldova se desfășoară în baza Strategiei bazate pe Rezultate a cooperării Suediei în domeniul reformelor cu Europa de Est, Balcanii de Vest și Turcia pentru anii 2014-2020. Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău gestionează un portofoliu cu un buget anual de 12 milioane de euro. Suportul oferit de Suedia se centrează pe reformele care promovează integrarea europeană și guvernarea democratică. Strategia de cooperare este bazată pe un set de rezultate așteptate ale reformelor, care au ca scop promovarea integrării europene și reducerea sărăciei în Republica Moldova. 

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
În 11 circumscripții electorale va avea loc turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei

În 11 circumscripții electorale va avea loc turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei

Cine sunt candidații admiși la proba de interviu din cadrul concursului pentru funcția de Avocat al Poporului

Cine sunt candidații admiși la proba de interviu din cadrul concursului pentru funcția de Avocat al Poporului

Oleg Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Mondialul din Danemarca

Oleg Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Mondialul din Danemarca

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Rusia: Autoritățile au cenzurat Youtube pentru a împiedica promovarea candidaților anti-Putin
 • 4
  Alegeri în sudul țării. Peste 114 mii de locuitori ai Găgăuziei își aleg deputații (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.