Ministrul Muncii despre reforma sistemului de pensii: „Noua formulă va permite creșterea pensiilor cu minim 22%”

Ministrul Muncii despre reforma sistemului de pensii: „Noua formulă va permite creșterea pensiilor cu minim 22%”

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a anunțat principalele elemente care sunt importante în conceptul reformării sistemului de pensii. La baza acestei reforme a stat principiul egalității.

„La elaborarea sistemului de pensii am luat în considerare toate recomandările. Am luat în vedere tendințele social-demografice și recomandările partenerilor noștri, rapoarte ale Băncii Mondiale, Expert-Grup, organizația Internațională a Muncii. Avem drept scop ca acest proiect să aducă beneficii pentru toți cetățenii. În baza acestui proiect de lege fiecare va avea o pensie minimă egală. Această lege a sistemului de pensii tinde spre aceea ca orice om să își poate planifica pensionarea, să nu îl prindă pe neprins de veste”, a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș.

Potrivit ministrului Muncii, Stela Grigoraș, noua reformă va permite majorarea cu minim 22% pe lună a pensiei. De asemenea, la baza acestei reforme stă principiul egalității.

Publicitate

Datorită noii formule a sistemului de pensii, o schimbare majoră, potrivit Stelei Grigoraș, pentru agricultori pensia minimă va fi 847 lei, iar pentru persoanele din economia națională - 948 lei.

La conferință, Stela Grigoraș a explicat că noua reformă vine să simplifice metoda de calcul a pensiilor și să asigure principiul contributivității, conform căruia dreptul la pensie este egal cu contribuțiile făcute. Noua formulă de calcul este una simplă și transparentă, iar datorită unui calculator online, fiecare din contribuabili își vor calcula propria pensie.

La fel, au fost efectuate schimbări ce țin de calcularea pensiei de urmaș. Dacă anterior mărimea pensiei de urmaş se calcula în funcţie de numărul urmaşilor (pentru un singur urmaş 50%; pentru 2 urmaşi 75%; pentru 3 şi mai mulţi urmaşi - 100%), după 1 ianuarie 2017 cuantumul pensiei de urmaș se va calcula în mărime de 50% pentru fiecare urmaș, potrivit ministrului Muncii.

O prevedere importantă se referă la reexaminarea pensiilor. Pensionarii, care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă vor putea solicita reexaminarea pensiei nu mai des decât o dată la doi ani, cu condiția că pensia calculată este mai mare ca pensia aflată în plată.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal