Ministrul Economiei a prezentat totalurile anului 2016: „Suntem pe un trend de creștere economică”

Ministrul Economiei a prezentat totalurile anului 2016: „Suntem pe un trend de creștere economică”

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a pezetat, în cadrul unei conferințe de presă, totalurile anului 2016. Calmîc a prezentat și unele prognoze ale Ministerului Economiei pe anul viitor. „Suntem pe un trend de creștere economică”, a menționat ministrul.

„PIB a înregistrat o creștere de peste 6,3 la sută. Pentru nouă luni de zile s-a înregistrat o creștere a Produsului Intern Brut de 3,3%. Un aport la creșterea PIB-ului datorânduse sectorului agrar cu opondere de 2,1 la sută, comerțul și sectorul serviciilor, în special comunicațiile”, a relatat ministrul Economiei.

Potrivit ministrului, sectorul agricol a atins nivele de performanță în 2016, circa 18,9%, și va fi consolidat pe sfârșit de an cu rezultate mult mai bune.

Publicitate

În ce privește inflația, datorită situației din sistemul bancar, financiar și bugetar s-a atins un nivel de 2,6%, mult mai jos decât nivelul de flexibilitate pe care îl are Banca Națională, cel de 5%.

Totodată, Calmîc a menționat că „pe producția industrială avem o stagnare, aproximativ aceleași valori ca și în anul precedent”. Ministrul a afirmat că trebuie să fie scoase în funcție volumul investițiilor. „Având în vedere că am fost într-o perioadă destul de instabilă, din punct de vedere politic, nouă nu ne-a reușit să îmbunătățim situația pe partea de investiții, acestea fiind într-o descreștere de 17,6 la sută”, a menționat Octavian Calmîc.

De asemenea, ministrul Economiei a accentuat faptul că salariul mediu pe economia națională în anul 2016 a fost în creștere. Cu 10,1% în termeni nominali și 6,9% în termeni reali, fiind atins nivelul de salariu de 5170 de lei.

Pentru anul 2017, Ministerul Economiei are drept scop modificarea cadrului regulatoriu și consolidarea mediului de afaceri. Fiind implementate un șir de de programe de susținere.

Pentru comerțul liber, s-au lansat negocieri cu parteneri ca China și Egipt. De asemenea, Calmîc a anunțat că s-a relansat dialogul cu Rusia, Belarus, România și Ucraina.

„Dacă e să vorbim de acordul de asociere, în special subiectul comerţului liber cu Uniunea Europeană, am reuşit să înlăturăm toate restanţele, înregistrate până în anul 2016 şi să realizăm toate obiectivele care au fost stabilite pentru anul curent. În 2017 vom pune mai mult accent pe implementare acelor acte legislative sau normative care au fost adoptate şi extinderea lor pentru sectorul privat. Trebuie să menţionez aici că economia naţională, şi în special sectorul agrar a reuşit să valorifice toate cotele care au fost oferite UE”, a mai spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal