Recomandări venite de la 41 de țări: Moldova trebuie să facă mai multe eforturi pentru a proteja femeile

Recomandări venite de la 41 de țări: Moldova trebuie să facă mai multe eforturi pentru a proteja femeile

În cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU), Republica Moldova a primit 46 de recomandări referitor la necesitatea protejării drepturilor femeii și asigurării egalității de gen, din partea a 41 de state. Odată ce RM le-a acceptat, autoritățile au la dispoziție patru ani și jumătate să implementeze aceste recomandări, pentru îmbunătățirea situației respectării drepturilor femeii.

Statele le-au recomandat autorităţilor Republicii Moldova să ia măsuri ferme mai ales în combaterea fenomenului violenţei în familie şi violenţei sexuale, inclusiv privind pedepsirea eficientă a agresorilor.

Montenegru, Belgia, Spania, Suedia, Slovenia, Italia, Turcia, Bosnia și Herțegovina au insistat asupra faptului că Republica Moldova ar trebui să ratifice Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie. Mexic a recomandat Republicii Moldova să îmbunătăţească măsurile de prevenire, pedepsire și eradicare a violenței împotriva femeilor, dar şi să facă tot posibilul pentru a elimina stereotipurile patriarhale. Asta, în timp ce Austria a insistat că e absolut necesară continuarea campaniilor de sensibilizare a publicului despre violența în familie şi crearea de adăposturi temporare pentru victimele violenţei în familie, inclusiv în regiunile rurale.

Publicitate

La rândul lor, autorităţile estoniene recomandă Republicii Moldova să asigure urmărirea penală efectivă în cazurile de violență împotriva femeilor. Referitor la necesitatea combaterii de către autorităţile Republicii Moldova a fenomenului violenţei în familie, au venit recomandări şi din partea Italiei, Sloveniei, Republicii Cehe, Canadei, Elveției, Statelor Unite ale Americii, dar şi a altor state membre ale ONU.

La recomandarea Ungariei, Republica Moldova s-a angajat să încurajeze femeile tinere să aleagă domenii de studii și profesii mai puţin tradiţionale.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de profil recomandă interzicerea prin lege a „acordurilor de împăcare” în cazurile de violență sexuală, monitorizarea eficacităţii legii violenței în familie, dar şi modificarea cadrului legislativ.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, femeile victime ale violenţei în familie de orice tip pot apela gratuit şi confidenţial Telefonul de Încredere - 0 8008 8008.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal