Siegfried Mureșan îl roagă pe Jean-Claude Junker să „mustre” Moldova pentru legea liberalizării capitalului

Siegfried Mureșan îl roagă pe Jean-Claude Junker să „mustre” Moldova pentru legea liberalizării capitalului

Deputatul european Siegfried Mureșan i-a transmis ieri o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care solicită să ceară explicații Republicii Moldova cu privire la necesitatea Legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală din Republica Moldova, aprobată în 16 decembrie în primă lectură de Parlamentul Republicii Moldova.  

„Acest proiect de lege este o amnistie fiscală cvasi-totală acordată persoanelor fizice ce declară de bună voie și își înregistrează activele nedeclarate până la data de 1 iulie 2017, acceptând în același timp plata unei cotei unice de impozitare de 2%. Ceea ce atrage atenția asupra acestei legi este graba cu care actul a trecut prin procesul legislativ. Inițiat, printre alții, și de președintele Parlamentului Republicii Moldova, acest proiect de lege a trecut, de la stadiul de inițiativă legislativă, la adoptarea în primă lectură, în aproximativ două săptămâni. Înainte de adoptarea actului în primă lectură de către Parlamentul Republicii Moldova, a avut loc o consultare publică superficială: singura dezbatere publică organizată în cadrul procesului legislativ a avut loc cu doar 2 zile înainte de votul din Parlament”, îi scrie Mureșan lui Junker.

Europarlamentarul spune că o asmenea lege ar compromite reputația Autorității Naționale de Integritate.

Mureșan mai adaugă în scrisoarea sa către Junker că această lege „legalizează averile și veniturile obținute ilicit”. „În timp ce autoritățile din Republica Moldova s-au angajat în mod repetat în consolidarea luptei împotriva corupției, a spălării banilor și a fraudei, acest proiect de lege merge în direcția opusă. Această lege nu combate spălarea banilor, ci o facilitează”, adaugă europarlamentarul, menționând că iniiativa nu se înscrie în nici o cerință din partea partenerilor externi sau FMI.

„În acest context, aș dori să aflu în ce măsură a fost consultată în prealabil Comisia Europeană cu privire la acest proiect de lege. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, vă adresez rugămintea să inițiați un dialog cu autoritățile de la Chișinău pentru a solicita explicații cu privire la acest proiect de lege. Acest lucru este necesar pentru a obține asigurări că orice act legislativ adoptat în acest domeniu este în concordanță cu angajamentele pe care autoritățile moldovenești și le-au asumat în relația cu Uniunea Europeană”, spune Siegfried Mureșan.

Publicitate

Autor:

Amintim că liberalizarea capitalului presupune:

- declararea capitalului care anterior nu era declarat

- trecerea capitalului de pe numele deținătorilor formali pe numele deținătorilor reali

- reflectarea valorii reale de piață a activelor în vederea optimizării structurii activelor și impozitării ulterioare.

Citiți mai mult despre liberalizarea capitalului și stimularea fiscală în articolele la aceeași temă

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal