FMI despre liberalizarea capitalului: „Duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției”

FMI despre liberalizarea capitalului: „Duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției”

Opinii cu referire la liberarea capitalului au fost expuse și de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional. Potrivit reacției oficiale a FMI, proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la „periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele”, scrie eco.md

„Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele. Vom continua dialogul cu autoritățile pentru a identifica posibilitățile pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”, se menţionează în reacţia oficială a FMI la proiectul de lege privind liberalizarea capitalului.

În acest context, potrivit sursei citate, reprezentanții oficiului FMI în Republica Moldova, principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală „vin aparent, în contradicție cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităților susținut de FMI”.

Publicitate

Experiența acumulată de FMI arată că „este extrem de dificil de elaborat conceptul unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. Preferăm să explorăm posibilitățile pentru îmbunătățirea administrației fiscale, ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală și lupta cu plățile neformale”.

Liberalizarea capitalului va permite persoanelor fizice, care sunt cetățeni ai Moldovei, să declare capitalul ce le aparține, care anterior se afla în posesia altor persoane fizice sau nu era declarat deloc. Prevederea se referă atât la mijloace bănești, cât și la capitaluri ce iau alte forme, precum imobile, valori mobiliare, cote de participare în SRL-uri, mijloace de transport.

Totuși, moldovenii nu vor putea să liberalizeze capitalul obținut prin surse infracționale.

Potrivit autorilor, „liberalizarea capitalului este o oportunitate unică de a scoate din anonimat mijloacele bănești sau alte forme de capital și de a le include în circuitul economic legal”.

Amintim că, Banca Mondială cu referire la Legea cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a precizat că „Experiența internațională arată că implementarea completării declarațiilor pe avere în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate adoptat anul acesta, ar putea fi un instrument eficient în combaterea corupției. La examinarea proiectului nou, insă, noi am constatat un șir de riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie, 2016”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal