Timofti își deapănă regretele și-l pomenește pe Plahotniuc: Nu trebuia să ezit, trebuia să-mi impun punctul de vedere

Timofti își deapănă regretele și-l pomenește pe Plahotniuc: Nu trebuia să ezit, trebuia să-mi impun punctul de vedere

În ultima zi de mandat, președintele Nicolae Timofti a acordat un interviu pentru Timpul în care a vorbit cu sinceritate despre regretele sale, deciziile pe care le-a luat, dar și despre momentul în care a refuzat să-l numească pe Vlad Plahotniuc în funcția de premier. 

„Cu Plahotniuc am avut întotdeauna relații instituționale, dumnealui fiind unul dintre liderii politici aflați la guvernare. Acțiunile mele de atunci au reieșit din contextul tensionat în care mă aflam. Totodată, asupra mea se făceau presiuni enorme din mai multe părți. Mi-e greu să spun acum unde am acționat bine și unde nu prea. În toți acești ani am învățat să nu mai comentez speculații și informații neverificate temeinic, asta după ce m-am ars de câteva ori foarte tare. Timpul își face treaba și, la momentul potrivit, scoate la iveală adevărul”, a spus Timofti.Șeful statului a spus că a avut încrederea de multe ori în instituțiile statului, ulterior înțelegând că „a fost dus în eroare, situație valabilă și pentru cazul sistemului bancar”.

„Apoi, poate am greșit că nu am verificat uneori suficient de profund informațiile pe care le aveam în legătură cu conflictele din interiorul coaliției de guvernare. Nu am vrut niciodată să mă implic politic și am considerat că nu trebuie să forțez lucrurile. Azi însă cred că nu trebuia să ezit, trebuia să-mi impun punctul de vedere și, poate, am fi evitat anumite situații. Au mai fost unele reacții ale mele, poate mai emoționale, generate de situațiile fierbinți în care ne aflam. Una dintre acestea îl viza chiar pe Plahotniuc, de care ați pomenit anterior. Și mă refer aici la situația când candidatura lui a fost înaintată la funcția de premier. Atunci am făcut unele declarații fără să le verific suficient înainte”, recunoaște Timofti.

Publicitate

Autor:

El a precizat că e vorba despre amenințarea cu privire la familia sa. „Se spune că se fac dosare familiei mele (era vorba de fiul meu, de fapt). Am făcut aceasta declarație la emoții. Mai târziu am avut dovada că informația de care dispuneam nu era adevărată, am fost indus în eroare de cineva foarte apropiat, din motive pe care nu vreau să le expun public. I-am spus ulterior și lui Plahotniuc ca n-am avut dreptate atunci și că politica e politică (...). Poate am mai luat și alte decizii neinspirate și timpul încă nu și-a spus cuvântul… Acum nu le realizez, dar, dacă se va întâmpla aceasta, nu voi ezita să le corectez, să recunosc că le regret”, a mai adăugat președintele.

Amintim că mâine mandatul lui Timofti se încheie cu învestirea în funcție a lui Igor Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal