
Putin anunță politica de securitate a Rusiei pentru anul 2017
Președintele Vladimir Putin a trasat prioritățile armatei ruse pentru 2017, în contextul învățămintelor intervenției militare în Siria și a climatului de confruntare cu SUA, cele mai importante fiind consolidarea forței de descurajare nucleară, modernizarea armamentului convențional și supravegherea frontierelor, scrie Agerpres.
・
„Trebuie întărit potențialul militar al forțelor nucleare strategice, înainte de toate cu ajutorul sistemelor de rachete capabile să garanteze străpungerea sistemelor de apărare antirachetă existente sau viitoare”, a mai spus joi președintele rus.
Deși NATO insistă că aceste instalații sunt pur defensive împotriva unei eventuale amenințări venite dinspre țări cum ar fi Iranul, Rusia consideră că ele afectează echilibrul geostrategic și capacitatea ei de descurajare nucleară.
Președintele Putin a anunțat încă din iunie 2015 desfășurarea a peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale capabile să treacă inclusiv de cele mai sofisticate sisteme de apărare antiaeriană. Atunci el a acuzat NATO că, prin instalarea scuturilor antirachetă, atrage Rusia într-o nouă cursă a înarmării și Alianța Nord-Atlantică rupe astfel echilibrul militar menținut în Europa în perioada post-sovietică.
„Trebuie să fim atenți la orice schimbare în echilibrul de forțe și în situația politico-militară în lume și mai ales la frontierele ruse. Și să ne revizuim din timp planurile pentru a elimina amenințările potențiale împotriva țării noastre”, a mai indicat Putin.
Totuși, doctrina militară a Rusiei nu menționează posibilitatea ca această țară să recurgă la un atac nuclear „preventiv”, situațiile care ar antrena folosirea armelor nucleare fiind doar o agresiune împotriva Rusiei sau a aliaților ei.
Președintele Rusiei estimează că în prezent procesul de modernizare a forțelor nucleare ruse este realizat în proporție de 60%, proces care vizează bombardierele strategice, rachetele balistice intercontinentale și submarinele nucleare.
Războiul din Siria a oferit Rusiei și ocazia de a-și testa noile arme convenționale în condiții reale de luptă, printre echipamentele testate numărându-se rachetele de croazieră lansate de pe submarine, bombardierele cu rază lungă de acțiune, dar și unicul ei portavion, Amiral Kuznețov.