FOTO. Ce mănâncă oamenii de Crăciun în diferite țări ale lumii

FOTO. Ce mănâncă oamenii de Crăciun în diferite țări ale lumii

Crăciunul este sărbătoarea care adună toată familia la masă. Dacă la români Crăciunul înseamnă sarmale, răcituri sau tobă, în Rusia și țările post-sovietice nu lipsește salata de boeuf, am încercat să vedem ce servesc de Nașterea Domnului în Italia, Bulgaria, Germania, Islanda, Marea Britanie și chiar în Africa. 

1. Germanii servesc cozonacul lor tradițional - stollen, cu adaos de fructe confiate și marzipan. Istoria lui datează din secolul XV. În Dresda există un festival anual dedicat stollen-ului. Un stollen imens este plimbat pe străzile oraşului, până în Piaţă de Crăciun, unde este tăiat şi împărţit trecătorilor. Cel mai mare Stollen a fost produs de lanţul de magazine Lidl în 2010, acesta intrând în Cartea Recordurilor, cu 70 de metri lungime.

...

Publicitate

2. De pe masa de Crăciun a bulgarilor nu lipsesc ardeii umpluți. De asemenea, bulgarii servesc un compot din fructe uscate numit „oshav”, dar și sarmale, grâu fiert cu nuci și supă de fasole.

...

3. În Fiji, localnicii servesc de Crăciun pește în frunze de banană, pui umplut și carne de porc pregătită într-o adâncitură în pământ, pe pietre încinse.

...

4. Italienii pun pe masă o tradițională mâncare care în original se numește Festa dei sette pesci, adică ospățul celor șapte pești. Rețeta include diverse feluri de pește prăjit, creveți, calamari și alte fructe de mare.

...

5. În Marea Britanie, pe masa de Crăciun, se pune puddingul tradițional, pregătit din fructe uscate, cu adaos de scorțișoară, melasă, nucșoară sau cuișoare. El este îmbibat cu alcool și oate fi adesea păstrat un timp îndelungat sau pregătit din timp pentru masa festivă.

...

6. Franța, ca și Italia, este cunoscută pentru mâncărurile din fructe de mare, servite de Crăciun și Revelion. Francezii pun pe masă foie gras, midii și homari. Nu lipsește nici tradiționala ruladă buche de Noel.

...

7. În Suedia pe masa de Crăciun de oferă o mâncare de orez - Risgrynsgrot, care seamănă cu plachia românească. În una dintre farfuriile oaspeților, conform tradiției, e ascunsă o migdală, iar celui care îi nimerește „surpriza” va fi norocos anul împrejur.

...

8. În Africa de Sud e vară de Crăciun. Astfel, localnicii ies în aer liber și gătesc Braai, un grătar pe care pun carnea de miel, curcan și porc.

...

9. În Argentina, de Crăciun se pregătește Vitel Tone (sau carne de vițen în sos de ton), dar și curcan, carne de porc și pâine de casă.

...

10. În Islanda, multe secole la rând era populară supa cu miel kjötsúpa, considerată mâncarea bogaților de Crăciun. Acum, tot mai des, islandezii pun pe masă carne la cuptor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal