Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratul General de Poliție atenționează cumpărătorii că în ajun și de sărbători, de regulă, se majorează substanțial fluxul de mărfuri și produse alimentare comercializate, care nu întotdeauna au acte de proveniență sau corespund calității stabilite.
Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției pentru Protecția Consumatorului, ai poliției, precum și a altor organe de resort vor întreprinde o serie de acțiuni pentru depistarea cazurilor de contrafacere și introducere în țară prin contrabandă a mărfurilor accizate, produselor alimentare, mărfurilor industriale, articolelor pirotehnice, precum și altor fapte ce prejudiciază interesele economice ale statului și pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor.
Șeful Direcției investigarea fraudelor economice al Inspectoratului General de Poliție, Alexei Bacoș, a menționat, că în timpul sărbătorilor de iarnă crește volumul mărfurilor comercializate în piețe și magazine, care, de multe ori, nu corespund normelor sanitare sau sunt păstrate în condiții anti-sanitare.
„În ajunul sărbătorilor, pe piața internă se atestă un volum mare de produse de origine străină, care deseori nu sunt certificate în modul stabilit de lege, sunt contrafăcute și pun în pericol viața cetățenilor. Poliția va întreprinde un șir de acțiuni pentru a identifica agenții economici, care nu se vor conforma cerințelor legale”, a spus Bacoș.
La rândul său reprezentantul ANSA, Sergiu Sîrghi, șef al Direcției supravegherea comerțului, distribuției și consumului produselor alimentare, a afirmat că „oamenii ar trebui să fie mai responsabili de sănătatea lor și să procure alimente doar din locurile special amenajate, certificate și monitorizate de organele de resort, pentru a putea preveni cazurile de intoxicație sau îmbolnăvire cu produsele neverificate și netestate”.
Totodată, șeful Direcției control produse alimentare și servicii din cadrul APC, Veaceslav Ciuhrii, a recomandat cetățenilor să nu procure produse alimentare doar pentru faptul că sunt ieftine, însă să fie atenți și la alte particularități ce scot în evidență calitatea, data producerii, termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și transportare a acestora.
„Oamenii sunt îndemnați să facă cumpărături doar în locurile autorizate, unde în orice situație pot cere despăgubiri sau se pot adresa organelor responsabile pentru luarea măsurilor în privința unor deficiențe depistate”, a opinat Ciuhrii.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
