VIDEO. Povestea unei tinere mămici, care crește un copil invalid cu 2000 de lei pe lună

VIDEO. Povestea unei tinere mămici, care crește un copil invalid cu 2000 de lei pe lună

Mihaela Bâtchina este o tânără de 22 de ani și, deși, are o vârsta atât de fragedă, viața Mihaelei este una plină de griji și probleme. La vârsta de 20 de ani, Mihaela a devenit mamă, iar o dată cu sosirea lui Marius, viața ei s-a schimbat radical.

„El mi-a spus că dacă eu întrerup sarcina, noi vom fi împreună, iar dacă nu - el ne va părăsi. Dar eu nu puteam să întrerup sarcina, pentru că dacă întrerupeam eu nu mai puteam să am copii”.

Mihaela povestește cu lacrimi în ochi despre fostul iubit și tatăl lui Marius. „M-am gândit că la primele două uziuri totul era bine, copilul se dezvolta bine, și m-am gândit că totul o să fie bine și o să mă descurc. Sunt curajoasă, o să trec peste toate. Dar când am aflat că copilul va fi cu malformații și încă foarte grave, adică sistemul nervos este distrus, în general atunci eram pusă într-o situație când nu mai știam ce să fac”, ne-a mărturisit Mihaela, tânăra mămică.

Publicitate

În timpul sarcinii, Mihaela a aflat că Marius se va naște cu probleme grave de sănătate, iar alături de ea nu a fost nimeni care să o ajute. „Eu nu am părinți, mama mea a decedat de 5 ani, tatăl meu de 22 de ani locuiește cu o altă familie peste hotare, am frate, dar el are deja familia lui și e mai greu”, a povestit Mihaela.

Deși medicii i-au dat un verdict crunt, ea se luptă din răsputeri pentru ai oferi copilului ei o viață normală. „Diagnoza spusă de medic este spină-bifidă- lombară formă chistică și mai are hidrocefalie intercraniană, adică după cum vedeți, forma capului este un pic mărită. Se adună mult lichid la creier care dă tensiune foarte mare copilului. La coloana vertebrală după cum spun medicii spină bifidă formă chistică, adică cinci inele de la coloana vertebrală nu au fost încheiate până la sfârșit și s-a format o hernie, care a afectat toți nervii de la picioare. Adică copilul de la jumătate în jos nu simte nimic”, ne-a declarat tânăra mămică.

Tratamentul este costisitor, iar pentru ca Marius să se poată dezvolta normal este nevoie de reabilitare într-o clinică de peste hotare. „118 lei ajutorul social și deja îndemnizația pentru creșterea copilului 540 de lei, iar pentru prima grupă de invaliditate severă - 1250 de lei. În total aproximativ, statul ne ajută cu 2200 de lei”, ne-a detaliat Mihaela Bîtchina.

„Medicamente, dar practic pentru nimic. Gazda, dacă nu o achităm pe noi ne alungă, dar altă ieșire din situație noi nu avem”.

Cheltuielile lunare pe care le are Mihaela pentru întreținere depășesc suma de 6000 de lei. Tânăra a recunoscut că fără ajutorul oamenilor de bună credință nu s-ar putea descurca. „Dar m-am adresat chiar și cu acest ajutor social, nu iată 118 lei - ce mă ajută pe mine acești bani? M-am dus într-o zi la farmacie și i-am cheltuit pe toți. Și m-am adresat la autorități, și mi-au zis că ce să facă dacă așa s-a calculate situația mea. Pe cine să invinuiești aici, cine e de vină?

Pentru a primi un răspuns la această întrebare am mers la Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Specialiștii de acolo ne-au povestit despre procedura de calcul a ajutorului social. „S-a calculat veniturile pe care le are familia și s-a făcut diferența dintre venitul lunar minim garantat care este acordat pentru fiecare membru în familie. Pentru că trebuie să luăm în calcul: pentru un membru al familiei se calculează o formulă pentru persoanele cu dezabilități este altă formulă de calcul în care se dau câteva procente deasupra la ceea ce este calculat în familie, astfel ca să venim să ajutăm familiile astea defavorizate”, a declarat Giulieta Popescu referitor la aceste cazuri.

Totodată, un alt specialist ne-a explicat cum tânăra mămică ar putea beneficia de alte ajutoare financiare. Chiar dacă ajutorul financiar din partea statului este unul mic, Mihaela își dorește în continuare să crească acest copil. Iar în prag de sărbători, tânrăra mămica visează să își vadă copilul sănătos.

Toți cei care vor să ajute această familie, o pot contacta pe Mihaela la numărul de telefon: 068146165, iar pentru transferul mijloacelor bănești iată care sunt rechizitele bancare:

Banca Beneficiară: BC VICTORIABANK SA

Codul Băncii: VICMBMD2X463

Beneficiar: BITCHINA MIHAELA

Cont Beneficiar: 225920050380295194980

Cod fiscal: 2005038029519

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal