În depozitul Apă-Canal Chișinău s-au descoperit alte șase tone de vopsea și grund parțial expirate

În depozitul Apă-Canal Chișinău s-au descoperit alte șase tone de vopsea și grund parțial expirate

În cadrul inventarierii inopinate la Apă-Canal Chișinău au fost descoperite 23 de tone vopsea și grund sau cu 6 tone mai mult decât cantitatea anunțată în luna octombrie curent. Materialele pe acest caz au fost expediate Procuraturii, care deja a pornit cel puțin două dosare penale pe diverse ilegalități din cadrul întreprinderii.

Directorul Apă-Canal Chișinău, Veronica Herța, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în depozitul întreprinderii pe care o conduce a fost depistată o cantitate enormă de vopsea și grund. În luna noiembrie curent se anunța o cantitate de 17 tone, la care s-au mai adăugat alte 6.

„Suntem la etapa de finalizare a inventarierii anuale, dar la solicitarea inventarierii inopinate pentru unele categorii de mărfuri au fost depistate 23 de tone de vopsea și grund, cantitate care ar permite vopsirea integrală, de trei ori, a bulevardului Ștefan cel Mare și Negruzzi. O mare parte din această marfă este cu termenul expirat. În timpul apropiat, reieșind din expertiza acesteia, urmează să stabilim modul de folosire a acesteia. Totodată, materialele au fost transmise la Procuratură”, susține directorul Apă-Canal Chișinău.

Publicitate

Ea mai spune că Procuratura a mai pornit un dosar penal din motivul deversării a deșeurilor industriale de către un agent economic în decantorul stației de epurare, care au provocat un miros neplăcut în Capitală. „Aceste deversări au dus la distrugerea microorganismelor care influențează semnificativ asupra nămolului activ. Cadrul normativ prevede existența stațiilor de pre-epurare pentru fiecare agent economic care deversează apele uzate în sistemul de epurare.

În 2015 volumul borhotului adus la stația de epurare de către acest agent economic constituie un volum similar cu mărimea spitalului republican, iar prejudiciul adus Apă-Canal se ridică la milioane de lei. Materialele acestui caz au fost transmise la Procuratură, fiind pornită o urmărire penală pe faptul daune de proporții cauzate mediului și sănătății populației. La ziua de astăzi putem constata că a avut loc restabilirea procesului tehnologic de epurare a apelor uzate”, remarcă Herța.

Fostul şef al SA Apă-Canal Chişinău, Constantin Becciev, suspectat de abuz în serviciu, s-a ales cu un dosar penal. El a intrat în atenția procurorilor anticorupție după prezentarea rezultatelor unui audit, în care se constata că întreprinderea a făcut cheltuieli exagerate.

Astfel, întreprinderea a procurat un automobil de model Volkswagen Touareg de 650 de mii de lei, un aparat de cafea în valoare de 80 de mii de lei, o tumbă pentru televizor de 30 de mii de lei, o masă de conferințe de 150 de mii de lei dar și un televizor de 50 de mii de lei.

Veronica Herța susține că în prezent municipalitatea are ca obiectiv implementarea programului de modernizare a sistemului de alimentare cu apă cu sprijinul BERD și BEI, în valoare de circa 62 milioane de euro, inclusiv 14 milioane de euro sub formă de grant.

Acesta prevede reabilitarea a 200 km de sistemelor de apeduct și 7 km canalizare. De asemenea, reconstrucția stației de pompare, instalarea echipamentelor de detestare a scurgerilor, reconstrucția stației de epurare a apelor uzate, precum și alte acțiuni. În total, rețeaua de apeduct din Chișinău are o lungime de 1980 km, iar pierderile din rețea sunt de circa 30%.

Pentru redresarea situației sunt necesare investiții semnificative de care întreprinderea nu dispune, în condițiile când chișinăuienii achită cel mai mic tarif pentru apă din țară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal