
Mesele copioase de sărbători - dușmanul ficatului. Ce recomandă medicii de la Centrul de Sănătate Publică
Tradiţional, de sărbători, mesele noastre sunt pline de bucate, însoţite de o gamă variată de băuturi alcoolice. De obicei, savurăm bucatele, fără a conştientiza însă că, de fapt, acest lucru constituie un stres colosal pentru ficatul fiecăruia. Medicii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău vin cu un set d sfaturi pentru moldovenii care planifică să petreacă copios în noaptea dintre ani.
・
Ficatul este capabil să regenereze celulele distruse şi să stimuleze sinteza altor noi, capacitate, de altfel, perturbată în cazul exercitării unui stres puternic asupra acestui organ.
Pentru a-i oferi o protecţie în perioada sărbătorilor, ar fi recomandat de a consuma moderat băuturile alcoolice şi de a evita suprasaturaţia, utilizând, după caz, remedii hepatoprotectoare. Acestea diminuează acţiunea distructivă a alcoolului, a alimentaţiei grele şi grase, formând condiţii normale pentru regenerarea celulelor distruse şi îmbunătăţesc condiţiile de metabolizare a alcoolului. De menţionat că aceste remedii nu asigură protecţia deplină a ficatului împotriva stresului, în timpul meselor de sărbători, dar ajută la diminuarea esenţială a poverii exercitate asupra acestui organ.
Printre acţiunile de îmbunătăţire a capacităţilor regenerative ale ficatului, prioritate o au cele ale silimarinei, care asigură protecţia antioxidantă a celulelor ficatului împotriva toxinelor, viruşilor, radiaţiei etc. De asemenea, este importantă utilizarea remediilor holeretice, deoarece, la asimilarea hranei bogate în grăsimi, este necesară o cantitate impunătoare de fiere, ce se sintetizează în ficat, dar, mai ales, remedii naturale ce sporesc eliminarea acesteia.
Combinarea bucatelor în exces cu băuturile alcoolice se prezintă pentru majoritatea populaţiei drept un lucru firesc. Trebuie de ştiut însă că hrana în proporţii exagerate intensifică acţiunea negativă a alcoolului asupra organismului şi provoacă aşa-numitul sindrom de mahmureală.
Autor:
Medicii de la Centrul de Sănătate Publică din Capitală recomandă ca în perioda sărbătorilor, în noaptea de Revelion, să respectaţi măsura în toate. „Consumaţi produse bogate în proteine şi acizi graşi nesaturaţi - ele încetinesc absorbţia alcoolului din intestine. Dar nu uitaţi că abuzul de proteine poate provoca procesul de putrefacţie, care este însoţit de formarea toxinelor. Într-un final, abuzul de alimente se reflectă negativ asupra funcţiei ficatului, a pancreasului şi a vezicii biliare. În calitate de aperitiv, sunt binevenite fructele, legumele, sucurile, de rând cu varza murată, care conţine suficient acid glutamaric”, spun doctorii.
Sfaturi de Revelion de la medici:
- consumaţi cât mai multă apă, fructe, legume, produse acidolactice, bogate în vitaminele C, B1, B6,
- nu amestecaţi felurile de băuturi, consumaţi cât mai puţine grăsimi,
- acordaţi prioritate cărnii de găină şi de curcan, precum şi felurilor de peşte - codului şi cambulei,
- efectuaţi exerciţii fizice, inclusiv în zilele de sărbători,
- luaţi sorbenţi şi hepatoprotectori.
Vă urăm sărbători frumoase cu mese sănătoase!