VIDEO. De unde vin pomii de Crăciun și cât de legală este comercializarea lor în prag de sărbători

VIDEO. De unde vin pomii de Crăciun și cât de legală este comercializarea lor în prag de sărbători

Pentru a simți cu adevărat spiritual sărbătorilor de iarnă, majoritatea familiilor își crează o atmosferă ca-n povești în propriile locuințe. Iar adevăratul spirit de sărbătoare îl crează evident pomul de Crăciun, la fel ca colindul sau urăturile.

La fel ca în fiecare an vânzătorii de pomi de Crăciun au inundat piețele din Capitală venind cu o varietate în ce privește formele sau chiar speciile de pini. Pentru a afla de unde vin acești pomi de Crăciun și cât de legală este această tradiție, am mers la Ocolul Silvic din orașul Strășeni.

„Ne aflăm în secția de repicaj a Întreprinderii de Stat silvocinegetică ÎSC Strășeni, ceea ce vedem aici este molid. Nu trebuie să confundăm molidul cu bradul, sunt două specii diferite care au diferite preferințe față de condiții”, a menționat Ana Glavan, inginer regenerarea pădurilor.

Publicitate

De la specialiști de aici am aflat de unde este adusă această specie de pin și cât timp este crescută în pepenieră înainte de a fi dată spre comercializare.

„Molidul pe care îl vedeți este adus în anul 2012 o mare parte, unii dintre ei au fost aduși cu un an mai târziu, din România- Bacău. După aproximativ 4 ani de vegetație, noi îi oferim spre vânzare”, ne-a spus Ana Glavan.

Specialiștii întreprinderii ne-au povestit despre procedura de comercializare, despre cum se stabilesc prețurile și cum se face selecția pomilor.

„Prețul începe de la 40 - 50 de lei și deja crește în funcție de înălțime și aspectul exemplarului. Este un tarif stabilit de agenția „Moldsilva”, este catalogul de prețuri, după care noi ne orientăm. Iar brazii de la aproximativ un metro sunt scoși în vînzare”, a adăugat Ana Glavan.

Anul acesta întrepreprindere a pus în vânzare aproximativ 9500 de exemplare de molizi. Acestia sunt crescuți special în pepenieră pentru a fi utilizați ca pomi de Crăciun.

Pentru a vă convinge că pomii care se vînd îm piețele din Capitală, sunt tăiați legal și predestinați special sărbătorilor de iarnă, vânzătorul trebuie să prezinte documentele unde este indicat locul de proviniență a pomilor.

„Așteptăm mai aproape de de Anul Nou să îi împodobim pe toți cu brazi de-ai noștri, moldovenești. Îs rezistenți, nu cad acele, au miros. Brazii îs aduși din Codri Moldovei, avem toate actele de proviniență, de unde sunt defrișați, autorizația pentru vânzare”, a declarat un vânzător de brazi.

„Brazii sunt adusi de la Briceni, avem gospodărie țărănească și ne ocupăm cu înverzirea. Mergem la expoziții, acolo câștigăm cumpărătoi, avem site online, deja multă lume ne cunoaște, ne ocupăm cu tot ce e frumos”, a spus un comercializant de pomi de crăciun.

Chiar dacă în vânzare se găsesc și pomi artificiali de Crăciun, în preferințele oamenilor rămân pomii vii, care potrivit lor, mirosul de brad face sărbătoare mult mai frumoasă.

„Când copilul este mic, numaidecât brad artificial, nu cad ace și nu e periculos, acum copilul a crescut și evident că o să împodobim un pom voi. Eu sunt pentru pomul natural”, ne-a mărturisit o femeie.

„Eu îs de părerea că brazii naturali îs mai convenabili decât acei artificiali. Din păcate încă nu am cumpărat, dar o să cumpărăm numaidecât pentru copii, și vom allege unul ntural, așa micuț”, a declarat un bărbat care tocmai își alegea pomul de Crăciun.

„Naturali desigur, ei un pic mai purifică aerul în casă, alungă spiritele rele”, a concluzionat o femeie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal