VIDEO. Zeci de persoane au încremenit azi lângă coliba lui Tudor Pânzari: Printre cei prezenți a fost și Maia Sandu

VIDEO. Zeci de persoane au încremenit azi lângă coliba lui Tudor Pânzari: Printre cei prezenți a fost și Maia Sandu

Provocarea „Manequin Challenge", care a făcut înconjurul lumii, nu a ocolit nici Republica Moldova. În ultima zi din an, un grup de persoane a încremenit pentru câteva minute în preajma colibei în care, de șapte ani, locuiește veteranul Tudor Pânzari. La acțiune a participat și Maia Sandu.

Astăzi, timpul a stat în loc pentru aproximativ douăzeci de tineri care au încremenit în diferite ipostaze. În timp ce unii îl ajutau pe veteran să aducă lemne în colibă, pentru a ține piept gerului de afară, alții au încremenit în timp ce discutau cu Tudor Pânzari. Astfel, spun participanții la acțiune, vor să tragă un semnal de alarmă privind faptul că anul 2017 va fi al șaptelea pe care bărbatul îl va petrece în stradă, după ce autoritățile i-au demolat casa în care locuia.

Publicitate

„Pentru noi Tudor, prin lupta pe care o duce, a ajuns să fie un simbol al rezistenței și o dovadă în plus a democrației lipsă în Republica Moldova. După 14 ani de când i-a fost demolată casa și șapte ani în stradă, instanța de judecată i-a recunoscut dreptul încălcat. Autoritățile au fost obligate să îi dea o casă, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În aceste condiții, înțelegem că noi, cetățenii, suntem ultima lui șansă. Am lansat un cont de donații și contăm pe oamenii cu inimă mare, care ar putea contribui”, susține organizatoarea acțiunii, activista Anastasia Cucuruz. La provocarea „Manequin Challenge” a participat și liderul PAS, Maia Sandu. Potrivit ei, este revoltătoare lipsa de reacție a autorităților în acest caz. „Am acceptat cu plăcere invitația tinerilor de a petrece ultima zi din an alături de Tudor Pânzari. Dacă prezența mea aici va putea cumva să întoarcă privirea societății către acest caz - atunci a meritat”, și-a explicat gestul Maia Sandu. Tudor Pânzari avea 31 de ani când a schimbat bicicleta pe armă. „Am lăsat-o în ogradă, am urcat în mașină și am plecat la război. De acolo m-am întors cu o traumă care a fost la un pas să mă transforme într-o legumă. Cât eram în spital, în stare gravă, autoritățile au decis să demoleze blocul în care locuiam. Toți vecinii au primit în schimb o locuință și numai eu de la spital nu m-am mai putut întoarce acasă. Sperau că o să mor și nu o să îmi mai trebuiască, dar nu a fost să fie. Am luptat pentru independență, ca să înțeleg acum că e tare amară”, le-a mărturisit Tudor persoanelor venite să îl susțină. Colectarea de bani pentru a-i cumpăra lui Tudor Pânzari o casă la Căușeni are loc pe o platformă internațională de crowfunding. Persoanele cu inimă mare pot dona accesând: www.gofundme.com/casa-pentru-veteranul-tudor-pinzari

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal