
Imperiul imobiliar al consilierului bălțean Pavel Buceațchi
În ultimele două decenii, o bună parte din terenurile publice din municipiul Bălți au „migrat” treptat de la autoritățile locale în proprietatea firmelor unor politicieni și afaceriști locali sau la apropiați ai acestora. Majoritatea tranzacțiilor au fost încheiate departe de ochii publicului. Am documentat o parte dintre aceste transferuri de proprietate, prin care potentați locali au devenit, peste noapte, magnați imobiliari, scrie smbalti.md.
・
Unul din cei care și-a dezvoltat o afacere de succes este președintele comunității ruse din Bălți Pavel Buceațchi, consilier municipal deja la al treilea mandat consecutiv.Buceațchi este o persoană cunoscută în viața politică și economică din municipiul Bălți. Conduce comunitatea rusă din Bălți, unde potrivit ultimului recensământ disponibil, aproape 20% din populație sunt etnici ruși, iar rusa este cea mai folosită limbă pe teritoriul municipiului.
Activitatea politică a lui Buceațchi se axează, în mare parte, pe promovarea limbii și culturii ruse, a ortodoxismului și statalității. Grija majoră a lui Buceațchi este funcționarea limbii ruse în Bălți. În 2012, Buceațchi a fost unul din cei care au propus ca documentele oficiale elaborate de Primăria Bălți să fie traduse în rusă.
Buceațchi este, însă, și unul dintre principalii afaceriști în domeniul imobiliar din oraș. A reușit să construiască un veritabil imperiu, combinând afacerile cu politica, unde și-a extins conexiunile de la comuniști la „președintele” regiunii Crimeea.
În prezent, suprafața terenurilor deținute de Pavel Buceațchi este de peste 15.000 metri pătrați mai mare decât suprafața a două stadioane de fotbal, iar a clădirilor de peste 4.000 de metri pătrați, aproape dublu cât suprafața sediului Primăriei Bălți. Mare parte dintre acestea se află în zone centrale ale orașului.
În 2007 și 2011, Buceațchi a fost ales în Consiliul Municipal Bălți din partea Partidului Comuniștilor. Aceasta este perioada în care forul municipal a adoptat multe decizii favorabile acestuia.
Pavel Buceațchi și soția sa Tatiana s-au lansat în afaceri la începutul anilor `90 și au deținut cel puțin cinci companii. Acum, administrează doar una - Vad-Nord SRL, care a început să crească rapid în momentul în care Buceațchi a intrat în politică.
Datele obținute de la Camera Înregistrării de Stat arată că Tatiana Buceațchi a fondat, în 1996, Tvingo SRL, în parteneriat cu alte trei persoane, inclusiv Serghei Axionov, actualul lider al regiunii Crimeea, anexată în 2014 de Federația Rusă.
Compania Vad-Nord SRL deține mai multe terenuri și imobile în zone - cheie ale orașului. Unele au fost anterior terenuri publice, pe care, inițial, firma le-a luat în arendă, iar după o perioadă, le-a cumpărat direct de la administrația publică locală, fără organizarea unor licitații.
Astfel, în vecinătatea Universității de Stat Alecu Russo se află o vilă de 137 de metri pătrați, în valoare de peste 1,7 milioane de lei, cu o piscină de 127 de metri pătrați, evaluată la 330.000 lei. În același cartier, este situat și sediul central al companiei Vad-Nord SRL, estimat la 2,3 milioane de lei, o benzinărie, o vulcanizare și un centru de birouri, evaluat la peste 3.000.000 de lei și o suprafață utilă de peste 900 metri pătrați.
Tot aici se află și parcarea firmei, cu o suprafață de peste 1.600 de metri pătrați, achiziționată în 2012, cu 183.000 lei, prin decizia Consiliului municipal. Firma mai deține terenul aferent de 88 de metri pătrați în centrul comercial „Elite” de pe strada Ștefan cel Mare, cumpărat în decembrie 2011, printr-o decizie a primăriei, cu doar 10.000 de lei.
Pe lângă aceste active, Buceațchi mai are două benzinării în Bălți și una în Florești.Comunitatea rusă, al cărei președinte este Pavel Buceațchi, deține un spațiu de 690 de metri pătrați într-un bloc de pe Str. Mihai Viteazul, nr. 44. Spațiul a fost transmis gratuit comunității de Primăria Bălți.
La începutul acestui an, împreună cu alți membri PCRM din Bălți, Pavel Buceațchi a trecut de partea grupului de deputați și lideri comuniști care au părăsit partidul pentru a vota guvernul Pavel Filip. În mai 2016, printr-o notă oficială, Partidul Comuniștilor s-a dezis de cei trei consilieri ai săi din Consiliul Bălți, susținând că aceștia nu reprezintă interesele partidului, ci pe cele personale.
Buceațchi mai este un apologet al ortodoxiei. Meritele sale au fost apreciate inclusiv de Patriarhul rus Kiril, care l-a decorat pe Buceațchi cu Ordinul „Serafim Sarovski” gr.I pentru „ajutorul eparhiei din Bălți”. Distincția i-a fost înmânată lui Buceațchi de episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.
De asemenea, Pavel Buceațchi, care mai este și vice-președintele federației boxului din Bălți, a fost decorat, pentru „contribuția la dezvoltarea boxului în municipiul Bălți”, de clubul de arte marțiale „Pankration” ai cărui discipoli au fost acuzați în presă de violențe împotriva manifestațiilor pașnice pro-europene și în agresarea jurnaliștilor independenți din Bălți.
Mai multe detalii pe smbalti.wordpress.com