EXPERIMENT: Câți bani trebuie să scoți din buzunar ca să te tratezi de răceală

EXPERIMENT: Câți bani trebuie să scoți din buzunar ca să te tratezi de răceală

În ultima perioadă ca urmare a numărului mare de viroze înregistrate farmaciile au fost luate cu asalt de moldoveni. Jurnaliștii de la portalul sănătate.info au decis să intre în mai multe farmacii, să vadă ce remedii propun farmaciștii și cât ne-ar putea costa tratamentul, invocând semne de răceală obișnuite - febră nu prea mare, slăbiciuni, nas înfundat și dureri în gât.

Prima farmacie vizitată a fost una din rețeaua „Hippocrates”, de pe Bulevardul Dacia din Capitală. Primele soluții pentru simptome de răceală au fost pliculețele pulbere sau pastilele împotriva răcelii. Astfel, farmacista a recomandat Grip Hot, care costă 7 lei și 25 de bani sau pastile Parasinus, care costă aproximativ 23 de lei zece pastile. Recomandarea a fost de a urma unul dintre aceste preparate de trei ori pe zi, până la 5 zile, pentru a înlătura răceala.

La câțiva metri distanță este farmacia „Felicia”. Aici, aceeași recomandare - plicuri pulbere, doar că de la alt producător și un pic mai scumpe. Un plic de Modafen face 10 lei 48 bani. În caz că nu avem posibilitate să dizolvăm pliculețele în apă fierbinte atunci sunt recomandate pastile, care conțin aceeași substanță activă. Prețurile însă variază de la un produs la altul.

Publicitate

La „Farmacia Familiei” pentru zece pastile Parasinus trebuie să achităm aproximativ 23 de lei, în schimb 12 pastile Nurofen împotriva răcelii - 77 de lei.

Și la farmacia „Orient” au fost recomandate prafurile, doar că de data asta Teraflu, care costă 11 lei și 66 de bani. Acestea ajută chiar împotriva febrei, au mai spus specialiștii. În schimb, pentru durerile de gât, sunt recomandate bomboanele din mentă sau spray-uri menite să potolească infecția. Costurile pentru bomboane variază de la 1 leu bucata, până la 100 de lei pentru 16 bucăți, în funcție de producători.

Tratamentul pentru numai 5 zile depășește 300 de lei.

Autor:

Astfel, un plic cu pulbere costă în medie 10 lei. Consumat de trei ori pe zi timp de cinci zile ar însemna 150 de lei. Dacă aveți și dureri în gât, mai scoateți niște bani din buzunar. Un spray costă în medie 50 de lei, iar pentru atenuarea durerilor se consumă și bomboanele mentolate care variază în funcție de preț. După cum am menționat, cele mai ieftine costă în mediu 1 leu bucata. Acestea se administrează la necesitate. La toate acestea se pot adăuga și sprayurile nazale, care se folosesc în caz de rinoree. Astfel, tratamentul pentru numai 5 zile depășește 300 de lei.

Medicii de familie recomandă ceaiuri

De cealaltă parte, medicii de familie spun că oamenii nu trebuie să administreze medicamente, decât atunci când starea de sănătate o cere. Mai mult, majoritatea preparatelor pe care ni le-au propus farmaciști conțin paracetamol, care costă doar câțiva lei. Dacă răceala nu a generat complicații, atunci ați aruncat banii în vânt. Aceasta poate fi tratată cu succes dacă beți cât mai multe lichide, care să conțină vitamina C. De exemplu, ceai din măceș, ceai cu lămâie sau din zmeură.

O vorbă din popor spune că o răceală tratată trece în 7 zile, iar una netratată - într-o săptămână.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal