RAPORT: Corupţia sistemică din Moldova compromite progresele democratice

RAPORT: Corupţia sistemică din Moldova compromite progresele democratice
Foto: realitatea.net


Eforturile de îmbunătăţire a guvernării democratice în Republica Moldova au fost subminate de corupţia în partidele politice şi sistemul judiciar, remarcă Transparency International - Moldova (TI-Moldova) în Raportul de evaluare a Sistemului Naţional de Integritate (SNI) lansat la 29 iulie 2014. Raportul a fost realizat în cadrul unui proiect regional finanţat de Uniunea Europeană. În raport s-a evaluat vulnerabilitatea la corupţie a 13 domenii/autorităţi ale SNI: Legislativul, Executivul, Judiciarul, sectorul public, Poliţia, Comisia Electorală Centrală, Ombudsmanul, Curtea de Conturi, autorităţile anticorupţie, partidele politice, mass-media, societatea civilă şi sectorul privat, şi s-a concluzionat că acest sistem trebuie reformat.

Raportul relevă că graţie unei guvernări democratice în ultimii patru ani, Republica Moldova şi-a îmbunătăţit poziţia în clasamentele internaţionale privitoare la buna guvernare, alegerile libere, democraţia, libertatea presei, activismul societăţi civile, libertatea justiţiei, mediul de afaceri şi competitivitatea. Cu toate acestea, corupţia sistemică rămâne o problemă majoră, Republica Moldova înregistrând scoruri destul de joase ale Indicelui Perceperii Corupţiei.

Evaluarea atestă că toţi pilonii SNI sunt vulnerabili la corupţie. În special, partidele politice, Parlamentul şi Judiciarul sunt printre cele mai puţin rezistente la acest fenomen. Lipsa de transparenţă în finanţarea partidelor politice generează corupţia politică care penetrează în Parlament. Oligarhii care şi-au iniţiat afaceri şi au dobândit averi fabuloase prin concurenţă neloială îşi exercită influenţa asupra Parlamentului şi încearcă să controleze şi sistemul judiciar. În raport se constată că atingerea unor succese palpabile în lupta împotriva corupţiei este imposibilă fără un sistem judiciar independent, profesionist şi credibil. De aceea, pentru a combate corupţia în aceste zone cu risc sporit, TI-Moldova recomandă accelerarea reformei sistemului judiciar şi a organelor procuraturii, sporirea transparenţei în finanţarea partidelor politice, consolidarea capacităţilor profesionale şi tehnice ale Comisiei Naţionale de Integritate în vederea verificării declaraţiilor de venituri şi proprietate ale funcţionarilor publici, precum şi punerii în aplicare a politicii de tratare a conflictelor de interese.

Republica Moldova a adoptat prima, printre ţările Parteneriatului Estic, legea privind testarea integrităţii agenţilor publici, însă nu a aprobat şi un mecanism pentru punerea acesteia în aplicare. Reforma în sectorul justiţiei a înregistrat anumite progrese. În ultimele şase luni, circa 10% din judecători au demisionat, neputând face faţă unui sistem mai puţin tolerant la corupţie. Reforma organelor procuraturii se tergiversează.

Eforturile depuse de guvernanţi pentru a spori transparenţa decizională şi accesul la informaţiile despre asistenţa tehnică oferită Republicii Moldova au fost umbrite de scandalurile din sistemul bancar. Recomandările GRECO privind transparenţa partidelor politice şi a campaniilor electorale au fost dezbătute pe larg cu societatea civilă şi Comisia de la Veneţia, dar aprobarea acestora a fost amânată pe o perioadă nedeterminată.

Raportul include o serie de recomandări pentru consolidarea Sistemului Naţional de Integritate din Republica Moldova care ar putea fi incluse în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie, Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, Programul Guvernului pentru 2015-2019. Având în vedere aspiraţiile proeuropene ambiţioase ale guvernanţilor şi ale societăţii civile, Republica Moldova, cu sprijinul şi sub supravegherea instituţiilor europene, are şansa de a demonstra capacitatea de a rezista corupţiei, de a întări democraţia şi de a crea o economie durabilă şi competitivă.

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului regional „Evaluarea Sistemului Naţional de Integritate” care cuprinde ţările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina, cu suportul financiar al Uniunii Europene şi Fundaţiei Est-Europene, din mijloacele oferite de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Ucraina ar urma să impună sancțiuni pentru organizarea alegerilor parlamentare rusești în regiunile separatiste din est

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Nouă decese și 484 de cazuri noi de COVID-19. Câte persoane sunt internate în spitale

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Grecia va finanța o campanie media de descurajare a afganilor care vor să intre ilegal în țară

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)
 • 2
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 3
  Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord
 • 4
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.