Băsescu propune arestarea Laurei Codruța Kovesi și a adjunctului SRI, Florian Coldea

Băsescu propune arestarea Laurei Codruța Kovesi și a adjunctului SRI, Florian Coldea

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, pe 5 ianuarie 2017, într-o intervenție televizată, că procurorul general ar trebui să îi aresteze pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și adjunctul SRI, Florian Coldea, după dezvăluirile făcute publice de Sebastian Ghiță, scrie zf.ro.

„Pentru Coldea și Kovesi nu mai bag mâna nici măcar în apă rece, iar deontologii care spun că Băsescu s-a întors împotriva Justiției, nu, împotriva unor oameni care s-au îmbolnăvit de putere. Recunosc, înainte de a-mi termina mandatul în 2014 am sesizat că au luat-o razna, dar în mod categoric oamenii ăștia au devenit un risc pentru statul român. Au un portofoliu de informații colosal pe care îl utilizează în interesul lor. Acum aflu din episoadele lui Ghiță că el se întâlnea de două ori pe săptămână cu Kovesi, eu m-am întâlnit în cele două mandate ale ei de procuror general și unul de procuror șef al DNA de șase ori. (...) Aflu că Ghiță se întâlnea și venea și Coldea și șeful stației CIA. Păi nu avem un procuror general să îi ia pe toți în noaptea asta? Preventiv, ca să nu schime informații între ei. Așa cum procedează și ei când își aduce aminte un delator de ce a fost acum 10 ani, sau cum i-au făcut lui Udrea pe denunțuri de acum șase ani, au cerut patru arestări, de ce nu ar fi arestați și ei preventiv după declarațiile lui Ghiță? Că e și el denunțător cum stimulează ei să fie”, a declarat Traian Băsescu la postul România TV.

Fostul președinte a criticat și întâlnirile din vilele SRI dintre Sebastian Ghiță, Laura Codruța Kovesi, la care a participat și șeful de stație al CIA, potrivit înregistrărilor lui Ghiță."Dacă ei s-au subordonat unui șef de stație, fie el și CIA, dacă ei se întâlneau să discute treburile țării în vilele SRI, în loc să meargă șeful SRI cu căciula în mână la procurorul general, dacă se confirmă aceste lucruri...îmi pare rău”, a spus Băsescu.

Publicitate

În noua înregistrare, Sebastian Ghiță spune că Victor Ponta ar fi fost șantajat de Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA, în numele reprezentanților Statelor Unite ale Americii. Actul de propunere al acesteia în funcție a fost redactat la sediul Guvernului, mai spune Ghiță.

„Eu sunt persoana care a însoțit-o pe Elena Udrea la biroul lui Victor Ponta și despre care Elena Udrea a declarat public. Ce nu s-a spus public până acum e faptul că Victor Ponta a fost șantajat pentru a o numi pe Laura Codruța Kovesi. Practic, în fața mea, Florian Coldea i-a spus că dacă nu o va numi pe Kovesi la DNA atunci vizita pe care Ponta o avea programată în America, pentru a se întâlni cu Biden sau cu Obama, va fi anulată. Mai mult, lui Victor Ponta i s-a spus că anunțul cu privire la vizita în America va fi făcut alegerilor prezidențiale iar chestiune asta îl va distruge. (...) Documentul cu propunerea de numire a Laurei Codruța Kovesi, documentul înaintat lui Traian Băsescu, a fost scris la Guvern, pe calculatorul din secretariatul lui Victor Ponta. Am asistat la redactarea lui pe hârtie oficială și apoi am mers la vila SRI cu indicativul K2 unde se aflau Florian Coldea și Victor Ponta. Ponta ne spusese, Elenei Udrea și mie, la întâlnirea pe care a avut-o la biroul său, „eu o s-o propun dar am o părere proastă despre Kovesi, sunt convins că va executa ordinele celor de afară și ne va face dosare tuturor. Pe voi doi vă va aresta primii”. Victor Ponta a avut dreptate. Laura Codruța Kovesi a încercat să înlăture din viața publică pe toți cei care într-un fel sau altul au ajutat-o. M-am dus apoi cu documentul la Victor Ponta l-am găsit cu Florian Coldea acesta a sunat-o pe Laura Codruța Kovesi și i-a spus să vină imediat la București. Așa a fost numită Laura Codruța Kovesi", a declarat Sebastian Ghiță.

Fostul deputat a povestit cum i-a cunoscut pe prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, și pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și cum au petrecut mai multe vacanțe împreună.

„Persoane de rang înalt din SRI mi l-au prezentat pe Florian Coldea în 2008. Eram tineri, aveam copii mici și am legat o relație de prietenie. Amândoi credeam într-o Românie mai bună și ne propuneam oricât de mult puteam ca România să crească, să se dezvolte și noi să ne găsim un loc în țara noastră. Șapte ani de zile copiii noștri au crescut împreună. Nu voi da poze cu ei pentru că nu au nicio vină copiii. În schimb, veți vedea alte dovezi ale relației mele cu Florian Coldea din vacanțele făcute împreună. Așa am ajuns să o cunosc pe Laura Codruța Kovesi și să mă împrietenesc și cu ea. M-am întâlnit cu ea de sute de ori la sediul SRI, la mine acasă, la cramă, în vie, am chefuit împreună, am fost pe pontonul SRI din Deltă, la vilele SRI de la Neptun, la vilele de la Sinaia și multe alte lucruri. Așa am ajuns să fiu direct implicat în numirea Laurei Codruța Kovesi la SRI în 2014, eram prieten cu ea, eram prieten cu Florian Coldea și prieten cu Victor Ponta", a mai spus Ghiță.

Laura Codruța Kovesi a fost propusă la conducerea Direcției Naționale Anticorupție în anul 2013 de Victor Ponta, acesta fiind, la momentul respectiv ministru interimar al Justiției. Propunerea a stârnit neînțelegeri în interiorul USL, deoarece ministerul revenea PNL, iar Victor Ponta anunțase că decizia va fi luată de următorul ministru plin. Cu toate acestea, Ponta a luat o hotărâre care a surprins pe toată lumea și a transmis către CSM numele Laurei Codruța Kovesi pentru DNA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal