Lukoil încearcă să evite dizolvarea companiei care gestionează o rafinărie din România

Lukoil încearcă să evite dizolvarea companiei care gestionează o rafinărie din România

Compania care operează Rafinăria Petrotel-LukOil Ploiești risca dizolvarea conform prevederilor legii societăților comerciale din România. Acționarii ruși au luat măsuri pentru a remedia situația, scrie economica.net.

La Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din luna decembrie a anului trecut Petrotel-LukOil s-a decis ca firma să nu se dizolve conform prevederilor legii societăţilor comerciale, potrivit informaţiilor apărute în Monitorul Oficial din România. Legea prevede că, atunci când activul net al unei firme ajunge, în urma unor pierderi, la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, administratorii societăţii trebuie să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru a decide dacă trebuie dizolvată.

Dacă acționarii decid ca societatea comercială să nu fie dizolvată, legea oferă două variante de soluționare a situației. Astfel, compania este obligată ca, cel târziu până la încheierea exercițiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile, să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puțin egal cu al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve. Alternativa este ca, în același interval, activul net al societății să fie reconstituit până la nivelul unei valori cel puțin egale cu jumătate din capitalul social.Petrotel-LukOil Ploiești a avut, în anul 2015, un profit net de 15,1 milioane de lei, față de pierderi de 308 milioane de lei în 2014. De altfel, în perioada 2010-2014, compania a acumulat pierderi în valoare totală de 2,2 miliarde de lei.

Publicitate

Compania a înregistrat, în 2015, o cifră de afaceri de 4,34 miliarde de lei (aproape un miliard de euro), în scădere cu 32% față de 6,45 miliarde lei în 2014. La finele anului 2015, în bilanțul companiei figurau active imobilizate de 479,6 milioane de lei. Activele circulante s-au cifrat la 684,9 milioane lei.

Petrotel-LukOil înregistra, la 31 decembrie 2015, datorii de 951,14 milioane lei, dar avea de încasat creanțe de 240,7 milioane de lei. Capitalul subscris vărsat al societății era de 554,06 milioane lei.

Acționarii Petrotel-LukOil au mai aprobat, în aceeași ședință, modificarea actului constitutiv al companiei astfel încât Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor să fie împuternicită să înființeze societăți comerciale "în orice parte a lumii", să cumpere sau vândă acțiuni sau alte interese în capitalul social al altor companii, să ofere împrumuturi, garanții și finanțări speciale în valoare de peste 20 de milioane de dolari SUA, să obțină credite și împrumuturi de peste 20 de milioane de dolari.

De asemenea, administratorii rafinăriei pot înstrăina sau dobândi, în mod direct sau indirect, mijloace fixe și/sau necorporale a căror valoare depășește 20 de milioane de dolari SUA sau 10% din valoarea contabilă a activelor societății, dacă valoarea specificată este mai mică de 20 de milioane de dolari. În cazul în care Consiliul de Supraveghere al companiei nu-și dă acordul pentru aceste tranzacții, directoratul poate convoca Adunarea Generală Extraordinară pentru a cere avizul acționarilor.

Referitor la dosarul de evaziune de două miliarde de dolari, acționarii Petrotel-LukOil au decis, în decembrie, neconstituirea companiei ca parte civilă în dosar, "având în vedere că nu a fost constatat/identificat niciun prejudiciu derivând din operațiunile și/sau deciziile luate de către persoanele din conducerea Petrotel-LukOil".

Rafinăria Petrotel-LukOil Ploiești, directorul general al companiei Andrey Bogdanov și mai multe persoane din conducere, alături de LukOil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost trimise în judecată, anul trecut, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care vizează mai multe infracțiuni, între care evaziune fiscală, spălare de bani și folosirea cu rea credință a creditului societății. Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este de aproape 1,8 miliarde euro.

Rafinăria LukOil de la Ploiești a avut, în 2015, un număr mediu de 428 de angajați.Acționarii companiei sunt LukOil Europe Holdings BV, înregistrată în Olanda, cu 99,719% din acțiuni, și fondul Broadhurst Investments Limited, înregistrat în Cipru.

LukOil este una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia și mai deține, în România, o rețea de aproximativ 300 de benzinării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal