
18 000 de apeluri au fost recepționate la Telefonul Copilului
Consilierii serviciului Telefonul Copilului au recepționat 18 000 de apeluri de la 14 732 de persoane, de cele mai multe ori apelanții fiind chiar copiii. Proiectul este implementat de Centrul Internațional „La Strada” și gestionat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
・
Potrivit datelor statistice, 12 156 dintre cei care au apelat au fost copii. De cele mai dese ori, aceștia au telefonat la 116 111 pentru a se informa despre drepturile lor sau despre specificul serviciului. În particular, cu acest scop au apelat 7 796 de copii. Alte 2 939 de apeluri au fost de la copii care au povestit că au probleme de comunicare cu semenii, probleme sentimentale sau sunt hărțuiți în mediul școlar. În 89 de cazuri copiii au raportat situații de violență, neglijare, exploatare sau trafic.
În aceea ce privește apelurile din partea adulților, 849 au fost pentru a solicita informații despre serviciile acordate sau solicitări de ajutor financiar. Nu în ultimul rând, adulții care au apelat la Telefonul Copilului s-au interesat despre drepturile copilului. În 350 de cazuri, părinții sau tutorii au întrebat sfatul specialistului privind comunicarea cu copiii, dar și cum să depășească probleme unele neînțelegeri în familie.
Totuși, printre adulți s-au regăsit și persoanele terțe din comunitate, precum vecini, funcționari publici sau chiar rude care au anunțat despre cazuri grave de încălcare a drepturilor copilului, precum situații de violență, neglijare, exploatare sau trafic.
În cazul în care consilierii recepționează informații privind cazuri suspecte în care copiii ar putea fi în situații de risc, datele sunt expediate autorităților tutelare locale prin intermediul Fișelor de sesizare a cazului. În total, din vara anului 2014, când serviciul și-a început activitatea, au fost referite autorităților de stat 905 cazuri suspecte de violență, neglijare, exploatare și trafic al copilului.
Numărul 116 111 este un serviciu telefonic de asistență gratuită pentru copii , care şi-a început activitatea la 4 iunie 2014, fiind implementat de Centrul Internaţional „La Strada” și gestionat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Telefonul Copilului oferă suport emoțional atât copiilor, cât și părinților aflați în dificultate, informând apelanţii în domeniul drepturilor și protecției copilului. Consilierii stau la celălalt capăt al firului zilnic, 24 din 24 de ore, şi optează ca problema fiecărui copil să fie auzită şi soluţionată.