Care sunt vitaminele necesare corpului nostru în perioada rece a anului

Care sunt vitaminele necesare corpului nostru în perioada rece a anului

La primul semn de frig, chiar înainte de venirea iernii, mulți dintre noi consumă produse sau chiar suplimente de vitamina C, gândindu-se că aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar există și alte vitamine de care organismul are nevoie, relatează sfatulmedicului.ro.

Iată care sunt vitaminele care vă pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece.

Vitamina C este una dintre vitaminele esențiale în lupta cu gripa în sezonul rece. Contrar credințelor populare, vitamina C nu împiedică raceala și gripa dar poate reduce durata și severitatea simptomelor. Are un puternic rol antioxidant. Acest lucru înseamna că protejează organismul împotriva bolilor, inclusiv a celor cardiovasculare sau a cancerului. Este vitală pentru producerea de colagen, care intra în compoziția țesuturilor și a oaselor.

Publicitate

Dacă veți consuma o gamă largă de fructe și legume proaspete în fiecare zi, veți avea un nivel echilibrat de vitamina c. Citrice, kiwi, căpșuni și afine sunt o sursă excelentă de vitamina C ca și legumele verzi (varza, broccoli, fasolea) dar și cartofii.

Vitamina A, este cea care ajută ochii să se adapteze la diferite niveluri de lumină, lucru important mai ales pe timp de iarna. Principalii furnizori de vitamina A, sunt: laptele, margarina fortificată, gălbenușul de ou, ficatul, peștele gras (hering, ton, sardine), morcovii, roșiile, fructele, legumele cu frunze verzi, mango și caisele.

Uneori, pe parcursul iernii, nu ne putem întâlni cu soarele decât maxim câteva săptămâni, la un moment dat. Deoarece vitamina D este furnizată mai ales de lumina soarelui, cei care locuiesc în nord, de obicei nu pot beneficia de ea. Deficiențele de vitamina D pot duce la probleme cognitive, astm, boli cardiovasculare și chiar cancer. În lipsa soarelui, putem obține vitamina D, din diverse alimente și băuturi. Principalele surse de vitamina D sunt produsele lactate, pește gras (somon, sardine), margarină și ouă.

Una dintre vitaminele magice care apăra organismul de gripă este zincul. Acetsa nu doar stimulează imunitatea, dar este foarte important întrucat s-a dovedit, că atunci când există în cantități optime, scurtează durata bolilor. Alimente bogate în zinc sunt stridiile, ficatul de vițel sau porc, soia, fasolea, cerealele, semințe de dovleac, nuci, mazăre, pește.

Lunile cu aer rece pot duce la stres și deshidratare, care declanșează dureri de cap și migrene. Deficitul de magneziu este considerat una dintre cauzele care stau la baza anumitor tipuri de dureri de cap. Suplimentele de magneziu, în caz de deficit, sunt importante pentru buna desfasurare a activităților inimii. Doza zilnica recomandata este de 500-750 mg.

Lunile reci și întunecoase de iarnă pot duce, adesea, la semne de depresie și anxietate sau chiar tulburări. B12 este una dintre vitaminele al cărei nivel este destul de scăzut în caz de depresie și anxietate. Este foarte importantă pentru că participă activ la metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor. Are un rol important în buna funcționare a sistemului nervos și gastrointestinal. Sursele alimentare care furnizeaza conținutul optim de B12 sunt fructele de mare, carnea de vită, ouăle, brânza. Pentru că nu aveți aceeași activitate fizică pe timp de iarnă, ca și vara, mușchii se pot slăbi. Când mușchii nu mai sunt la fel de puternici, mai multă presiune apasă pe oase. Calciul este acel care întărește oasele, reduce incidența la fracturi, indiferent de vârsta și sexul unei persoane. Alimentele care conțin calciu sunt legumele verzi, migdalele, broccoli, laptele de soia, smochinele, produsele lactate. Deși nu este o vitamină, apa este foarte importanta pe timp de iarna. Evitați deshidratarea (primul semn este uscarea buzelor) și beți suficientă apă plată.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal