VIDEO. Retrospectiva anului 2016 la Poliția de Frontieră. Care au fost evenimentele marcante

VIDEO. Retrospectiva anului 2016 la Poliția de Frontieră. Care au fost evenimentele marcante

Anul trecut a fost unul destul de agitat, bogat în evenimente importante, care au marcat activitatea Poliției de Frontieră, atât pe plan intern, cât şi extern. Topul evenimentelor care s-au evidențiat în anul 2016 începe cu dotarea Poliției de Frontieră cu 9 autospeciale cu sisteme integrate de termoviziune, în contextul facilitării procedurilor de supraveghere a graniței moldo-ucrainene, îmbunătățirii considerabile a mobilității și capacității de răspuns în cazul amenințărilor la adresa securității frontierei.

Un alt eveniment a avut loc în luna martie 2016, când polițiștii de frontieră au vestit sosirea primăverii și le-au dăruit călătorilor câte un mărțișor. Ceva mai târziu, a urmat lansarea platformei frontiera.gov.md, care conţine informații complete privind trecerea frontierei Republicii Moldova. Nu uităm nici de ziua de 2 aprilie 2016, când Poliția de Frontieră s-a alăturat oamenilor în susținerea și promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu autism, cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului. Ca în fiecare an, tinerii polițiști de frontieră au rostit cuvintele sacre ale Jurământului de credință. Aceștia au trăit adevărate emoții alături de rude, prieteni, conducerea instituției și cadre didactice.

O surpriză din partea Poliției de Frontieră a fost Faraday, patrupedul Poliției de Frontieră care s-a echipat cu tehnica specială, și-a „aranjat” vocea și alături de colegul său, inspector chinolog Nichita, au pornit printre călători pentru a le reaminti din regulile de traversare a frontierei de stat și a le ura un Paște fericit, la Aeroportul Internațional Chișinău.

Publicitate

Există deja o tradiție în Poliția de Frontieră de a participa la diferite acțiuni sociale pentru a fi cât mai aproape de persoanele aflate în dificultate. Printre aceste acțiuni se numără și campania de donare voluntară a sângelui, organizată cu prilejul marcării Zilei Polițistului de Frontieră European.

În luna mai, reprezentanții unor agenții de presă din R. Moldova au fost pentru o zi în rol de polițist de frontieră, dar și de „infractor”. Toate acțiunile au avut loc la frontiera cu România, în regiunea orașului Cahul. Un alt eveniment memorabil a fost concursul departamental „Bereta de Onoare”, în care mai mulți polițiști de frontieră au reușit să se învrednicească cu semnul distinctiv al excelenței profesionale.

Sărbătorită la data de 10 iunie, Ziua Poliţiei de Frontieră a R. Moldova a fost marcată prin mai multe evenimente, organizate în toate subdiviziunile de frontieră. Zalina Marghieva și Alexandru Șpac, polițiștii de frontieră care au reprezentat R. Moldova la Jocurile Olimpice de la RIO, au revenit în țară în data de 25 august 2016. În toamnă, a avut loc inaugurarea noului Sector al Poliției de Frontieră ”Volintiri”, cu condiții de muncă moderne, raliate la standardele europene. Ulterior, Departamentul Poliţiei de Frontieră al MAI al R. Moldova, în cooperare cu Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Serviciul de Securitate al Ucrainei, a desfășurat un exerciţiu tactic, pe palier antiterorist.

Poliția de Frontieră s-a alăturat campaniei lansate cu prilejul Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Noii colegi, un Ciobănesc german și un Ciobănesc belgian (Malinois), au fost donați de Serviciul de pază al frontierei al Letoniei, în semn de prietenie și buna conlucrare în domeniul chinologic.

Ne amintim și de experiența inedită pe care a avut-o un grup de reprezentanți ai mijloacelor de informare în masă (MIM), care au îmbrăcat uniforma și au intrat în rolul polițiștilor de frontieră. În cadrul unui alt eveniment, care a avut loc la punctul de trecere Sculeni, mai mulți jurnaliști, operatori, bloggeri, dar și polițiști de frontieră au acceptat provocarea Mannequin Challenge.

Evenimentele marcante ale anului 2016 se regăsesc în clipul video de mai jos:

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal