O pretinsă gaură bugetară de peste două miliarde de euro provoacă dezbateri aprinse în România

O pretinsă gaură bugetară de peste două miliarde de euro provoacă dezbateri aprinse în România

Fostul premier român Dacian Cioloș a reacționat luni la anunțul președintelui PSD Liviu Dragnea, potrivit căruia ar fi găsit o „gaură de 10 miliarde de roni” în buget, afirmând că PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă, scrie zf.ro.

„Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, „o gaură de zece miliarde [de roni] în buget”. Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de „gaură” ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar - ceea ce nu este cazul. Această „gaură” NU există”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

El susține că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut.

Publicitate

„Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești. De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii. În rest, este același mod de lucru folosit de PSD și cât timp am guvernat: tehnocrații sunt de vină. PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă. Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședința de Guvern?", a adăugat fostul premier.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat duminică seară că „este foarte posibil” ca luni să inițieze o comisie parlamentară de anchetă în fața căreia să fie chemați fostul premier Dacian Cioloș, fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, fostul ministru al Fondurilor Europene, șeful ANAF și președintele Consiliului Fiscal pentru a da explicații în legătură cu rectificarea bugetară din noiembrie 2016.

Liderul PSD a spus că din cauza acelei rectificări bugetare din noiembrie 2016, bugetul pe 2017 va avea cu zece miliarde de lei mai puțin.

„Cine a mințit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească. Să vedem și cum domnul președinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat că aceste date sunt reale. Suntem în situația în care bugetul României pe anul 2017 are o gaură de zece miliarde de lei pe care sigur că o s-o acoperim, dar acești zece miliarde de lei puteau să se ducă în alte lucruri bune pentru români (…) Dacă lucrurile se vor adeveri ne vom afla într-o situație fără precedent în România”, a mai spus Dragnea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal