Dodon va cere revocarea ambasadorului R. Moldova în România

Dodon va cere revocarea ambasadorului R. Moldova în România

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea a declarat în cadrul emisiunii „24 de minute” de la digi24.ro că există șanse foarte mari de anulare a decretului prin care este retrasă cetățenia lui Traian Băsescu. În replică Igor Dodon susține că va solicita revocarea ambasadorului.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea a declarat în cadrul emisiunii emisiunii „24 de minute” de la postul de televiziune Digi 24 că decretul prin care a fost retrasă cetățenia lui Traian Băsescu nu va influența foarte mult relațiile dintre R. Moldova și România. De asemenea, există șanse foarte mari de anulare a acestui decizii.

„Din 2014, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova - 24,8% din exporturi vin spre România, 13% din importuri vin din România. Deci avem niște relații politice, dar și la nivel de societate foarte intense, care nu cred că pot fi influențate foarte mult de acest decret. Cu atât mai mult că, după cum ați menționat și dumneavoastră, unul dintre parlamentarii din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituțională cu privire la acest decret de retragere a cetățeniei. Nu vreau să anticipez rezultatul, dar experții în domeniu spun că șansele ca acest decret să fie considerat anticonstituțional sunt foarte mari”, a declarat în cadrul emisiunii ambasadorul Mihai Gribincea.

Publicitate

În replica Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că va cere rechemarea ambasadorul Mihai Gribincea.

„Sunt surprins că descopăr că unii ambasadori au devenit avocați ai unor politicieni din țara de reședință și au cam uitat cărui stat servesc.

E și mai grav când aceștia fac comentarii politice în raport cu autoritățile statului care i-a trimis în misiune.

Aceasta vorbește fie despre calificarea proastă profesională a respectivului ambasador, fie despre angajamentele lui politice în detrimentul propriului stat și a conducerii acestuia.

Anume în așa mod pot fi etichetate declarațiile ambasadorului moldovean la București, care și-a permis comentarii impertinente și incompatibile cu statutul său de Ambasador.

Voi cere Guvernului revocarea acestui ambasador și înlocuirea lui cu o persoană care înțelege mai bine atât competențele diplomatice, cât și interesele statului Republica Moldova”, anunță Igor Dodon.

Amintim că pe 3 ianuarie 2017, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat Decretul de retragere a cetățeniei moldovene acordate lui Traian Băsescu. Potrivit șefului statului, decizia a fost luată în urma ședinței Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova.Pe acest caz a fost deja sesizată Curtea Constituțională, iar Traian Băsescu a declarat că se va adresa Curții Supreme de Justiție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal