DOC. CC a decis că bătălia pentru cetățenia lui Traian Băsescu se mută la instanțele judecătorești

DOC. CC a decis că bătălia pentru cetățenia lui Traian Băsescu se mută la instanțele judecătorești

Curtea Constituţională (CCM) a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea, precizând că „aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova”.

Astfel, Curtea Constituțională a indicat că articolul 41 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova nr.1024 din 2 iunie 2000 prevede explicit procedura de contestare a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova în problemele cetăţeniei: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare".

Prin urmare, potrivit instituției, „legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești”.

Publicitate

Amintim că, deputatul Grigore Cobzac a depus la Curtea Constituțională sesizarea privind controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova „privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova” domnului Traian Băsescu.

La acest subiect, mai multe persoane au reacționat.

Președintele PAS, Maia Sandu și-a manifestat nemulțumirea pe pagina sa de facebook printr-o postare.

„Președintele Dodon continuă munca asiduă spre binele Republicii Moldova și a cetățenilor săi. Până la acest moment, reușește să nu-și depășească atribuțiile în domeniul politicii interne:

FĂCUT:- schimbarea butonului Ro în Md pe site-ul Președinției- scoaterea steagului UE de pe reședință- retragerea cetățeniei dlui Băsescu”

O altă reacție este cea a liderului politic, Andrei Nastase, care la fel și-a manifestat opinia în privința acestui Decret printr-o postare pe faceook.

„Președintele Dodon continuă să scindeze țara și cetățenii acesteia, antrenându-se în jocuri puerile, de esență pseudo-geopolitică. .

În loc să se adreseze instituțiilor internaționale de investigație cu solicitarea de a interveni și a aduce miliardele furate acasă, în loc să ceară alegeri anticipate pentru a schimba o putere compromisă iremediabil, urâtă de circa 90 la sută din concetățeni, în loc să ia atitudine față de majorarea galopantă a prețurilor și tarifelor, acesta și-a făcut de lucru și a semnat un decret de retragere a cetățeniei moldovenești fostului președinte al României, Traian Băsescu.

De asemenea, cu reacții au venit și foștii miniștri Șalaru și Sturza.

„Stimați prieteni, Dodon Igor, prezidentul Moscovei, recidiveaza în lupta sa cu tot ce înseamna România. Retragerea cetățeniei moldovenești președintelui Traian Băsescu este o mojicie. Îi recomand lui Dodon ca odată cu retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu să returneze, din banii proprii, ajutorul pe care acesta l-a oferit Republicii Moldova pentru construcția caselor din satele afectate în 2010 de inundații. Cred că este o oportunitate ca Dodon sa arate cât este el de statalist! Dar sa arate pe banii lui!”, a menționat Șalaru.

„Aplaudați ? Nu merita. Prezidentul lor Dodon este o simpla eroare istorică , născut in laboratoare obscure departe de Moldova...CC l-a "promovat" , "daruindu-le" băștinașilor alegeri directe spre bucuria stabilizatorilor. Sa se spele cu el pe cap!Băsescu? La experiența sa, este prea elegant ... Ar putea...dar nu acum...”, a postat Sturza.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal