VIDEO. „Dosarul Presei”, într-un nou format! Articolul scris de Plahotniuc pentru „Fox”, analizat de site-ul OMEGA

VIDEO. „Dosarul Presei”, într-un nou format! Articolul scris de Plahotniuc pentru „Fox”, analizat de site-ul OMEGA

În prima ediție din anul 2017, analizăm la „Dosarul Presei” știrea realizată de site-ul informațional în limba rusă de la Chișinău - Omega - despre editorialul lui Vlad Plahotniuc pentru publicația „Fox”. Întreaga știre a fost realizată pe baza declarațiilor făcute de jurnalistul Dumitru Ciubașenco. Redactorii au intitulat știrea, astfel: „Escrocul de la Chișinău l-a numit pe președintele american „coleg de afaceri” - Ciubașenco”. Chiar dacă redactorul utilizează o declarație făcută de Ciubașenco, acesta nu pune însă și ghilimele de rigoare în titlu. Astfel, oamenii sunt duși în eroare, pentru că nu se înțelege dacă este un fapt dovedit sau o declarație a unei persoane.

În titlu, lui Plahotniuc îi este atribuit calificativul - escroc. Cuvânt, care în dicționar, înseamnă o persoană care înșală pe alții și își însușește, prin mijloace frauduloase bunuri străine. Adică, pungaș, șarlatan. Dar, atât timp, cât o instanță de judecată nu a confirmat acest lucru, un jurnalist nu are dreptul să ofere calificative persoanelor. În special, calificative denigratoare.

Redactorul a realizat un colaj foto cu imaginea lui Vlad Plahotniuc în care apare supărat și fotografia lui Donald Trump, cu o mimică mirată. De asemenea, la realizarea acestui colaj nu s-a ținut cont de unele reguli tehnice, în special la capitolul proporționalitate.

Publicitate

Ca și în titlu, în lead-ul știrii, redactorul utilizează cuvinte denigratoare la adresa lui Vlad Plahotniuc pe care le bagă? în gura jurnalistului. „Проплаченное лоббистами олигарха и владельца Демпартии Владимира Плахотнюка обращение к президенту Трампу в разделе „Мнения” американского интернет-издания Fox вызвало в социальных сетях вал критических реплик в адрес Плахотнюка”. Ceea ce în traducere ar suna cam așa: „Mesajul oligarhului și a proprietarului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a fost postat la secțiunea „Opinii” în publicația americană „Fox”, a trezit un val de nemulțumiri și replici acide în adresa lui Plahotniuc”.

În știre, redactorul pune accentul pe mesajele acide din analiza jurnalistului Dumitru Ciubașenco. Potrivit informațiilor utilizate în știre, Plahotniuc l-a înjosit pe președintele SUA și l-a coborât la nivelul unui „escroc chișinăuian”.

Citez: „Plahotniuc l-a numit pe Trump „coleg de afaceri”. Trebuie să ai tupeu pentru ca să îți permiți să-l înjosești pe președintele SUA și să-l cobori până la nivelul unui escroc din Chișinău cu patru televiziuni, două hoteluri, un centru de business și o discotecă.

De asemenea, în această știre a fost evidențiat faptul că jurnalistul critică dur modul în care Plahotniuc i s-a adresat noului președinte american.

De asemenea, redactorul a făcut și anumite concluzii personale, unde dă de înțeles că în textul adresat lui Trump s-ar ascunde și un mesaj pentru președintele rus, Vladimir Putin.

Totodată, în știre, redactorul a menționat că (citez) este cunoscut faptul că acțiunile de PR ale lui Plahotniuc în SUA sunt realizate de compania „Podesta Group”, care este controlată de concurenții lui Donald Trump - membri din cadrul Partidului Democrat din SUA - lucru care nu a fost confirmat oficial.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal