ZdG: Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese. Unde mai funcționează sistemul

ZdG: Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese. Unde mai funcționează sistemul

Sis­te­mul de moni­to­ri­za­re video a tra­fi­cu­lui ruti­er, imple­men­tat în 2014 în rai­oa­ne­le R. Mol­do­va, este astăzi nefunc­țio­nal, fiind pus pe brân­ci de o gaș­că de afa­ce­riș­ti, conec­ta­tă la lumea poli­ti­că, dar și de impo­ten­ța sta­tu­lui, care, din cau­za inte­re­se­lor, nu a putut valo­ri­fi­ca oport­u­ni­ta­tea de a avea sigu­ran­ță în tra­fic și înca­să­ri la buget. ZdG a ana­li­zat sute de docu­men­te, inclu­siv mesa­je pri­va­te ale per­soa­ne­lor impli­ca­te în pro­iect și pre­zin­tă deta­lii din culi­se­le business-ului cu came­re video de pe tra­se­e­le națio­na­le, rui­nat de inte­re­se, nego­ci­e­ri poli­ti­ce, lob­by, dosa­re pena­le dubi­oa­se și iden­ti­tă­ți fal­se. În vâr­ful afa­ce­rii s-au aflat un afa­ce­rist cu dub­lă iden­ti­ta­te, depu­ta­tul și secre­ta­rul gene­ral al PLDM, Vic­tor Roș­ca, dar și mai mul­ți inter­me­di­a­ri, unii din­tre care s-au aflat în func­ții publi­ce.

Publicația descrie în amănunte istoricul firmelor implicate în gestionarea proiectului de supraveghere video. Ultimii trei ani scot la iveală un întreg serial de schimbare a administratorilor, persoanelor de încredere și a adreselor juridice. De asemenea, investigația scoate în relief că majoritatea companiilor care au fost selectate în urma licitațiilor avea legături cu fondatorii sau persoanele din spatele companiei „Midland Engineering” SRL.

Aceasta din urmă a câștigat cele mai multe licitații pentru monitorizarea video a traficului rutier și este deținută de compania olandeză „Dekka Holding”.  

În spatele acestor companii olandeze se ascundeau însă interesele unor oameni de afaceri și chiar ale unui politician din R. Moldova. ZdG a obținut contractul autentificat de către notarul olandez Marten Van der Loo prin care compania „Vreewijk Management” a vândut, la 15 iulie 2014, firma „Dekka Holding” omului de afaceri originar din Edineț, Iurie Coșciug și secretarului general al PLDM, Victor Roșca. Conform înțelegerii, Coșciug obține 68,5% din capitalul social al firmei, iar Roșca - 31,5%. Firma a fost înregistrată cu un capital social de o mie de Euro. În cadrul tranzacției, cetățenii R. Moldova au fost reprezentați de un intermediar olandez.

Iurie Coșciug este un discret om de afaceri, originar din Edineț. Oficial, acesta este administrator și unul dintre fondatorii „Eng East Techologies” SRL, înregistrată la Bălți. Neoficial, inclusiv prin offshore-uri, Coșciug controlează mai multe firme, inclusiv SRL-urile implicate în business-ul cu camere video. Coșciug preferă să nu prea apară în spațiul public.  

ZdG a consultat, după ce a primit prin email, mai multe conversații electronice între Victor Roșca și Iurie Coșciug, despre afacerea privind monitorizarea video a traficului rutier. În unul din mesaje, în iulie 2015, Petru Știrbate, pe atunci deputat PLDM, a trimis un anunț către 4 colegi de partid: Valeriu Streleț, George Mocanu, Valeriu Ghilețchi și Victor Roșca, care utiliza adresa de email secretar.general@pldm.md. Alesul poporului le expediase acestora un proiect de lege care viza supravegherea video a traficului rutier. Solicitat de ZdG, deputatul Știrbate, care din septembrie 2015 a părăsit PLDM, a confirmat, după ce i-am trimis o mostră, autenticitatea mesajului trimis către colegii săi, precizând că acesta „a fost adresat către persoanele nominalizate, ele fiind cele care s-au arătat dispuse să se implice în crearea unei legi mai perfecte”. La scurt timp, Roșca a redirecționat mesajul către Iurie Coșciug care, l-a rându-i, l-a redirecționat către Ghenadie Frunză, cerându-i să se expună. Într-un alt mesaj, Roșca îi cere lui Coșciug să vină cu propuneri la proiect cât mai rapid și „să-mi dați și argumentele necesare pentru a apăra orice punctișor care este important și în interesul nostru”. Ulterior, Frunză a trimis mai multe modificări la proiectul propus de Știrbate, doar că acesta nu a mai fost votat, din cauza instabilității politice.

În alt schimb de mesaje, din mai 2015, Victor Roșca, Iurie Coșciug și ceilalți reprezentanți ai business-ului cu camere video discută despre situația din Anenii Noi, unde consilierii ar fi refuzat să aprobe o nouă înțelegere. În mesaj, Ion Clima raportează situația, dând numele consilierilor care s-au opus semnării acordului, dar și apartenența lor politică. În dreptul unora sunt înscrise afacerile pe care ei le-ar deține. „Vom încerca cu noua componență a CR. Rapcea nu mai este membru PLDM. Bujac tot nu-i activist PLDM, doar că a mers pe listele noastre. Sorry”, îi scrie Roșca lui Coșciug, ca răspuns la acest raport. 

După 3 ani, nicio cameră nu mai funcționează

Proiectul de monitorizare video a traficului rutier a fost stopat însă, aproape brutal, spre sfârșitul anului 2015, din cauza intereselor tot mai mari care au început să apără. Războaiele pentru putere, inclusiv cele dintre cei implicați în acest business, au făcut ca, astăzi, la 3 ani de la inițierea programului, nicio cameră, cu excepția celor din municipiul Chișinăului, să nu funcționeze, deși în mai multe puncte acestea rămân instalate și încă îi mai „sperie” pe șoferi. Până acum, doar cei implicați în afacere cunoșteau că sistemul nu funcționează. 

Investigația în întregime o puteți citi aici

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Vlad Batrîncea, ales secretar executiv al PSRM. Cine mai face parte din noua conducere a formațiunii

Vlad Batrîncea, ales secretar executiv al PSRM. Cine mai face parte din noua conducere a formațiunii

Cartea neagră | 825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dosarul licitațiilor trucate în medicină” câștigă în continuare contracte la stat

Cartea neagră | 825 de milioane de lei în 6 ani: firmele vizate în „dosarul licitațiilor trucate în medicină” câștigă în continuare contracte la stat

EDITORIAL | Cum să învingem monstrul din noi

EDITORIAL | Cum să învingem monstrul din noi

Advertoriale
Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Aveți nevoie de un televizor nou? LG vă propune o gamă variată de televizoare pentru toate gusturile

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Maib reinventează aplicația mobilă și Internet Bankingul pentru Business Banking

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

Vasilii Macovei, manager regional Nord: „La Microinvest finanțăm orice idee de dezvoltare” (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Radiografia succesului (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră! Un m3 de gaze va costa 15,18 lei cu TVA. ANRE a aprobat noul tarif care se va aplica din 1 ianuarie curent. Reacția directorului MoldovaGaz (DOC)
 • 2
  Ce înseamnă sistemul SWIFT și ce consecințe ar avea eliminarea Rusiei. Precedentul iranian
 • 3
  Pentru a treia oară, Becul AGORA a ajuns la Parlament. Cum a reacționat Olesea Stamate când i-a fost înmânat trofeul (VIDEO)
 • 4
  Orheiland împânzit de polițiști. Parcul de distracții ar activa contrar deciziei CNESP (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.