Comisia Europeană a dat curs astăzi solicitării formulate de autoritățile de la Chisinau, privind programul de asistență macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro. Din acestea 40 de milioane de euro vor fi sub forma de granturi și 60 de milioane de euro sub forma unor împrumuturi pe termen mediu, în condiții favorabile de finanțare.
Totuși, pentru a intra în vigoare și pentru ca banii să ajungă în țara noastră este necesar votul Parlamentului European și a Consiliului.
Plățile vor depinde strict de realizarea unor progrese importante în cadrul programului FMI și de punerea în aplicare a condițiilor de politică specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE în cadrul unui memorandum de înțelegere. Aceste condiții de politică ar urma să abordeze unele dintre deficiențele fundamentale ale economiei Republicii Moldova și ale sistemului de guvernanță economică, în special în sectorul bancar, scrie ziare.com.
„Această asistență financiară va ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile stringente în materie de finanțare și să își stabilizeze economia. În același timp, avem convingerea că prin aplicarea condițiilor aferente acestei finanțări se va contribui la îmbunătățirea guvernanței economice a țării și se va încuraja realizarea unor reforme vitale”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, comisar responsabil și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.
Comisia Europeana mai puncteaza ca o asistenta macrofinanciara de 90 de milioane de euro acordata anterior Republicii Moldova, integral sub forma de granturi, a fost pusa in aplicare cu succes in perioada 2010-2012. Noua asistenta ar urma sa fie platita in trei transe in 2017 si 2018.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
