„Guvernul rus a decis să introducă taxe de import pentru produsele din Republica Moldova. Mărimea taxelor este egală cu cele prevăzute pentru ţările care parte din Uniunea Vamală”, se precizează în declaraţia Guvernului rus.

Decizia de astăzi a autorităţilor de la Moscova vine după ce, la 16 iulie, ministerul rus al Dezvoltării Economice a elaborat un proiect de lege în acest sens. Proiectul de decret propunea majorarea taxelor vamale, care erau zero până în prezent, pentru un număr de mărfuri moldovenești precum vinul, carnea, legumele și cerealele.

Ulterior, şeful Guvernului de la Chişinău, Iurie Leancă, a declarat că Federația Rusă nu are niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova. Oficialul a subliniat că aceste intenții ale autorităților de la Moscova urmau să fie analizate.

Iurie Leancă: Rusia nu are motive să impună unilateral taxe pentru produsele din Moldova

Agora reaminteşte, că Rusia a interzis, începând din 14 iulie, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase". Autorităţile de la Chişinău consideră că decizia de a impune aceste embargouri este generată de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizează relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri.

Anterior, Rusia a impus restricții la importul produselor finite din carne de porc din Moldova, iar în luna septembrie 2013, Rusia a impus embargo vinurilor moldovenești pe piața locală. Serviciul federal rus a anunțat că interdicția a fost eliminată doar în cazul unor companii din regiunea Gagauz-Yeri.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!