„În primul rând vreau să aduc felicitări şi mulţumiri organizatorilor care au reuşit să îl aducă pe Dodon la MGIMO. A fost un eveniment interesant şi o ocazie rară de a-l ascultă live şi a-l înfrunta în direct. Din păcate ca de obicei domnul Dodon a adus în discuţie faptul că vorbim moldoveneasca, ba mai mult, şi-a promovat cele trei volume „Istoria Moldovei” care mi se par o aberaţie şi o ruşine academică plină de manipulări. Înainte de a-i pune întrebarea mea, nu întâmplător am început discursul meu amintindu-i că copiii săi învaţă la un liceu unionist pro-românesc, la care am învăţat şi eu”, ne-a spus Dorian.

Înainte de a adresa întrebarea sa, studentul moldovean i-a recomandat lui Dodon să citească lucrările lui Dimitrie Cantemir.

„El le promovează ca un moldovean de excepţie - ceea ce este adevărat, unde Cantemir vorbeşte despre originea comună a moldovenilor, valahilor şi ardelenilor şi faptul că aceştia vorbesc aceeaşi limba românească. La fel i-am adus aminte de Regulamentele Organice - considerată prima quasi constituţie românească - introduse în Valahia şi Moldova în 1831 şi 1832 cu ajutorul Generalului rus Kisselef. Regulamente ce conţineau articole identice şi în care se promova ideea unirii dintre Valahia şi Moldova”, mai adaugă tânărul.

„Însă întrebarea a fost de ce fiind preşedinte în loc să lupte cu corupţia, sistemul politiziat, acapararea puterii în mâna unui singur oligarh, acesta lupta cu Acordul de Asociere care poate aduce doar beneficii pe termen lung. Din păcate, dnul Dodon nu a venit cu un răspuns satisfăcător şi a demonstrat încă o dată că de fapt nu cunoaște istoria Moldovei atât de bine pe cât pretinde şi în acelaşi timp de fapt face un joc al puterii şi nu are de gând să lupte cu adevăratele probleme ale moldovenilor - corupţia, sărăcia etc. Domnul Dodon a demonstrat încă o dată că nu este președintele meu, dar nici preşedintele moldovenilor. El este preşedintele oligarhilor şi intereselor acestora”, a spus Dorian pentru Agora. 

Urmăriți aici video cu întrebarea lui pentru Igor Dodon.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!