„Care este schema de funcţionare a băncilor în Republica Moldova? Pe de o parte, au lichiditate excesivă, pentru că cetăţenii, agenţii economici duc banii la bancă, pe de altă parte, această lichiditate, chiar aparent excesivă, se duce cu totul în altă direcție decât în economia reală. Lucrurile sunt cu mult mai simple, atunci când îndrepţi această masă monetară masivă către persoanele afiliate”, a declarat Ion Sturza.
În opinia sa, scopul adevărat al acționarilor băncilor este altul: „Şi eu îmi puneam întrebarea de ce e atâta luptă pentru sistemul bancar în Republica Moldova, doar randamentele pentru acţionari sunt foarte mici şi creşterea capitalului băncilor nu este atât de impresionantă ca să poţi spune că ai un randament mai mare decât în alte industrii. Răspunsul este foarte simplu: până la urmă, pe acţionarii legali sau nelegali ai băncilor din Republica Moldova nu-i interesează propriu-zis cât costă banca, clădirea, activele, pe ei îi interesează această masă monetară sau banii care sunt în bancă şi cu care ei operează de parcă ar fi banii lor, din aceștia îşi cumpără avioane, îşi cumpără alte bănci, din aceștia scot în zone off-shore, îşi cumpără case în Elveţia”, a mai declarat Ion Sturza.
El a menționat că banii depozitați de cetățenii simpli sunt direcționați în alte scopuri: „Dacă acum luăm la puricat sistemul bancar, vom vedea unde s-au direcţionat banii, vom găsi că o parte mare a masei de bani ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră, ai mei, care sunt depuşi în bănci, s-au sifonat către anumite persoane care deţin controlul asupra băncilor respective. Şi de aici e și marea luptă care se dă astăzi pentru bănci”.
Aproape 7.000 de acționari în băncile din Moldova
Recent, reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) și-au exprimat poziția referitor la acționarii băncilor din Moldova, care ar acționa concertat pentru anumite scopuri.
„Avem circa 7.000 de acționari, dintre care cea mai mare parte de acționari sunt concentrate la cinci bănci comerciale, acem bănci care au un singur acționar, câte doi-trei, câte 22, dar și sunt bănci care au mii de acționari. Există grupuri concertate, din care pot face parte diferite persoane, care sunt rude, care sunt afiliate și care nu sunt afiliate. Grupul concertat promovează, de obicei aceeași politică în bancă, au un anumit scop, vor să atingem anumite performanțe. Aceasta este o practică internațioanală, se stabilește ce anume trebuie să facă acest grup concertat”, a declarat la conferință de presă, vicepreședintele Consiliului de administrație al CNPF, Nina Dosca.
Ea a menționat că în Republica Moldova, scopul acționarilor este de a obține controlul băncilor. „La noi, piața se caracterizează prin pachete mari concentrate în societăți pe acțiuni, dar dacă să ne referim la practica internațională, un emitent care se listează la o bursă, rar o să vedem că deține 50%, fiindcă ei, de regulă, își diversifică portofoliul și ei nu riscă să introducă toate investițiile într-un singur emitent, dar la noi, scopul investițiilor este de a acapara controlul, dar nu de a efectua investiții pentru dezvoltare”, a mai adăugat Nina Dosca.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.