Guvernul Filip împlinește astăzi un an de la învestirea în funcție. Dincolo de realizările, eșecurile și criticile adresate Cabinetului, acesta, cu siguranță, va rămâne în istorie ca singurul Executiv învestit la miez de noapte. În ziua de 20 ianuarie 2016, atunci când Parlamentul s-a întrunit , aproape de urgență, în ședință specială de examinare a Programului de guvernare mii de oameni au protestat în scuarul Legislativului, iar votul de încredere acordat de deputați i-a înfuriat pe manifestanți. Aceștia au forțat intrarea în clădirea Parlamentului, unii deputați fiind și agresați de protestatari. Agora vă propune să vedeți retrospectiva învestirii Cabinetului Filip.
Pavel Filip a fost a doua candidatură a Partidului Democrat la șefia Guvernului. Propunerea a venit după ce președintele Nicolae Timofti a respins prima opțiune - pe Vladimir Plahotniuc.
Președintele Timofti și-a întemiat decizia prin faptul că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și că „numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate este contrară principiilor statului de drept”.
A doua zi după respingerea candidaturii lui Plahotniuc, pentru a se încadra în termenii prevăzuți de Constituție, Nicolae Timofti a venit cu un alt candidat - Secretarul General al Președinției, Ion Păduraru.
Acesta din urmă a purtat însă titulatura de premier desemnat mai puțin de 24 de ore. Păduraru a decis să se retragă din cursă după ce la orizont s-a întrezărit formarea unei majorități parlamentare.
După doar o oră, președintele a venit cu o altă candidatură - cea a actualului premier Pavel Filip.
Candidatul a pregătit Programul de guvernare și componența Cabinetului în termen de cinci zile. La 20 ianuarie documentul este expediat Parlamentului. Comisia juridică în doar 10 minute examinează și aprobă pachetul. Plenul Legislativului se întrunește în câteva ore în ședință specială și în 30 de minute acordă votul de încredere.
Afară - Proteste!
Vezi și aceste știri

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să fie mai mare de 35 de lei

Ministrul Justiției a explicat de ce a avut o opinie separată concordantă în privința activității lui Stoianoglo
