Ești o fire pasionată de tehnologie? Acești tineri te provoacă să-ți materializezi ideea la Atelier 99 / FabLab Moldova

Ești o fire pasionată de tehnologie? Acești tineri te provoacă să-ți materializezi ideea la Atelier 99 / FabLab Moldova

Dacă sunteți studenți, antreprenori, ingineri, designeri, programatori, sau pur și simplu aveți pasiunea pentru tehnologii, sunteți invitați să faceți parte din viața acestei comunități. Despre care este menirea și ce eveniment marca Atelier 99 ne așteaptă duminică, aflați de la Victor Bujoreanu, una dintre persoanele-cheie din viața acestui proiect.

La Chișinău putem găsi comunități de cititori, de oameni care iubesc să gătească, să meargă pe biciclete ori să facă yoga în aer liber. Până în toamna anului 2016, nu exista însă nicio comunitate care să ofere firilor pasionate de tehnologie soluții pentru a-și transpune gândul într-un obiect palpabil. De câteva luni, această echipă, împreună cu un atelier de toată frumusețea există și poartă numele Atelier 99 / FabLab Moldova.

„2017 va fi pentru noi un rollercoaster cu foarte multe evenimente și produse create. Istorioara Atelier 99 începe de la o întâlnire, aș spune deloc întâmplătoare, pe care am avut-o cu colegul meu de A99, Iurie Nuca. Fiind amândoi ingineri și pasionați de educația tehnică, ne-am gândit că vrem să contribuim cumva la educația tehnică în Republica Moldova și să ajutăm pe cei pasionați de tehnologie să se cunoască între ei și să creeze ceva împreună.

După câteva luni de cercetări și discuții, am înțeles că ceea ce vrem noi de fapt se numește un Makerspace - un spațiu de lucru colaborativ dotat cu instrumente și echipament pentru dezvoltarea de produse, obiecte fizice. Acesta va fi un spațiu pentru comunitatea „Maker” - adică, pentru comunitatea de creatori și inovatori, un loc care va uni ingineria, designul, arta în proiecte și produse care trebuie în primul rând să rezolve o problemă. Așa cum un astfel de spațiu nu exista atunci, ne-am gândit că noi îl vom crea - „omul face locul”, așa-i? Iată pornind de la această idee am organizat prima întâlnire în comunitate - Makers Moldova Meetup”, a povestit Victor.

Victor a menționat că sunt sunt bineveniți: studenți, antreprenori, hobbyi-ști, ingineri, designeri, programatori, oricine cu dorința de a dezvolta un produs fizic.

„Acum accesul la noi este liber; doar ne scrii că vrei să vii și ești așteptat. Începând cu iunie accesul va fi în baza unor abonamente, la fel cum e pentru un spațiu de co-working. În același timp nu vrem să limităm totul la bani, și dacă cineva e gata să contribuie cu abilitățile sau timpul său pentru dezvoltarea comunității și a Atelierului, suntem foarte deschiși să avem și alternative de a contribui pentru beneficiari”, a adăugat Victor.

Citiți interviul integral aici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.