În luna decembrie a anului trecut, rata medie a dobânzii la creditele noi acordate în lei s-a redus cu circa 4% față de aceeași perioadă din 2015. Totodată, pentru depozitele în monedă națională rata medie a dobânzii a fost în scădere cu 7%.
Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda națională în luna decembrie 2016 a constituit 11.74 la sută, diminuându-se cu 3.84 % față de perioada similară a anului precedent. În același timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie ponderată a dobânzii la creditele acordate în moneda națională a scăzut cu 0.82 %, potrivit datelor BNM.
Creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani au fost cele mai atractive. În luna decembrie 2016, ponderea lor a constituit 40.94 % din volumul total al creditelor în moneda națională, care au fost acordate cu o rată medie de 11.28 % (în scădere cu 1.09 % față de luna anterioară).
Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda națională, 61.19 % din volumul total al creditelor în moneda națională, le-a revenit creditelor acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 11.72 la sută. În același timp, persoanelor fizice le-au fost acordate credite în moneda națională cu o rată medie de 11.78 la sută.
Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 5.29 %, fiind cu 1.63 puncte procentuale inferioară celei din luna decembrie 2015. Comparativ cu luna anterioară, rata medie a scăzut cu 0.06 puncte procentuale.
Ratele dobânzii la creditele noi acordate (% anual)
În luna de raportare, creditele noi în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 5.28 la sută, constituind 99.70 la sută din totalul creditelor în valută.
În luna decembrie 2016, rata medie ponderată la depozitele la termen atrase în moneda națională a constituit 6.79 la sută, micșorându-se cu 7.43 puncte procentuale față de decembrie 2015. Comparativ cu luna noiembrie 2016, rata medie a dobânzii la depozitele atrase la termen în moneda națională, în perioada de raportare, a scăzut cu 0.69 puncte procentuale.
Depunerile pe termen de la 6 până la 12 luni, atrase cu o rată medie a dobânzii de 7.91 la sută, au fost cele mai atractive în luna de referință, constituind 36.25 la sută din totalul depozitelor la termen în moneda națională.
Ponderea depozitelor la termen în moneda națională atrase de la persoanele fizice a constituit 75.50 la sută din totalul depozitelor atrase la termen în moneda națională, în descreștere cu 5.31 puncte procentuale față de luna precedentă. Rata medie ponderată a dobânzii aferentă acestora a constituit 7.43 la sută. Rata medie la depozitele atrase de la persoanele juridice a constituit 4.85 la sută, reflectând o creștere cu 0.37 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară.
Vezi și aceste știri

CSP s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate. Anularea concursului pentru șefia PCCOCS, pe ordinea de zi (LIVE)

10 mii de lei pentru titularii de patentă care trec la regim de activitate independentă. Soluțiile Ministerului Economiei

Cutiile - transparente, procesul - nereglementat. Cine monitorizează strângerile de fonduri anonime din magazine și localuri (LONGREAD)
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
