BNM: Volumul creditelor noi s-a redus cu 12.8%, în 2016. Creditele neperformante s-au majorat cu 6.4%

BNM: Volumul creditelor noi s-a redus cu 12.8%, în 2016. Creditele neperformante s-au majorat cu 6.4%
Foto: sfin.ro

Banca Națională a prezentat situația financiară a sectorului bancar în anul 2016. Regulatorul relevă faptul că băncile s-au confruntat cu unele probleme legate de nivelul înalt al creditelor neperformante, menținându-se tendința de diminuare a activității de creditare.

Pe parcursul anului 2016, Banca Națională, pentru asigurarea unei structuri de proprietate transparente, a efectuat evaluări ale calității acționariatului în bănci și a aplicat unele măsuri de remediere asupra băncilor mari. Astfel, activele au înregistrat o creștere, băncile devenind mai rezistente, fiind capitalizate și cu un nivel înalt de lichiditate, fapt ce oferă băncilor posibilitatea de a finanța mai activ economia țării. Totodată, sectorul bancar s-a confruntat cu unele probleme legate de nivelul înalt al creditelor neperformante, menținându-se tendința de diminuare a activității de creditare. În acest sens, băncile continuă să-și fortifice cadrul privind guvernanța corporativă și gestiunea riscurilor la care se supun acestea.

Activele totale au constituit 73.0 miliarde lei, majorând-se comparativ cu finele anului precedent cu 6.0 la sută (4.2 miliarde lei).

Volumul total al creditelor noi acordate cu 12.8 la sută față de perioada similară a anului precedent. Micșorarea este cauzată preponderent de lipsa cererii la credite, precum și de abordarea mai prudentă aplicată de bănci față de potențialii debitori. Astfel, băncile au majorat investițiile în valori mobiliare (certificatele Băncii Naționale și valorile mobiliare de stat) de 2.2 ori, constituind 15.3 la sută din totalul activelor.

Restul activelor, care constituie 37 la sută, băncile le dețin în conturile deschise la Banca Națională, în alte bănci, în numerar ș.a.

Pe parcursul anului 2016, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor a crescut cu 6.4 % față de finele anului precedent, constituind pe sector 16.3 la sută la 31 decembrie 2016. Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 33.8 la sută.

Cele mai mari dinamici ascendente ale creditelor neperformante au fost înregistrate de băncile aflate sub supraveghere intensivă (specială), inclusiv ca urmare a cerințelor emise de către Banca Națională a Moldovei privind reclasificarea creditelor, pornind de la abordarea prudențială aplicată de BNM, aceste credite fiind acordate anterior instituirii de către BNM a supravegherii speciale.

Aferent limitei prudențiale privind expunerea maximală de 15 la sută, e de menționat că urmare a eforturilor depuse de către Banca Națională a Moldovei, Moldindconbank a întreprins un șir de măsuri de remediere și la 31 decembrie 2016 s-a conformat prevederilor Regulamentului cu privire la expunerile mari. Totodată, potrivit planului de măsuri prezentat de către Victoriabank, banca va întreprinde măsuri necesare în vederea conformării expunerilor mari până la finele lunii februarie 2017.

Nivelul înalt al indicatorului suficienței capitalului ponderat la risc a permis băncilor absorbirea pierderilor legate de înrăutățirea calității creditelor. În același timp, în vederea evitării riscul insuficienței capitalului pentru acoperirea potențialelor pierderi în cazul deteriorării în continuare a calității activelor, Banca Națională a Moldovei în calitate de autoritate de supraveghere, a solicitat băncilor revizuirea politicilor și strategiilor în vederea monitorizării și gestionării eficiente a nivelului creditelor neperformante și fortificării capitalului. În prezent aceste politici/strategii remise în adresa BNM se află în proces de examinare.

În scopul consolidării capitalului băncilor, Banca Națională a inițiat unele modificări la Regulamentul cu privire la suficiența capitalului ponderat la risc, ce țin nemijlocit de redirecționarea profitului înregistrat în anii precedenți exclusiv pentru majorarea capitalului.

E de menționat că doar băncile bine capitalizate sunt capabile să absoarbă toate riscurile ce pot surveni și participa activ la finanțarea întregii economii.

La 31 decembrie 2016, profitul aferent exercițiului a însumat 1.5 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, profitul s-a majorat cu 28.2 la sută, în cea mai mare parte, din contul majorării veniturilor din dobânzi cu 13.9 la sută. Concomitent, veniturile neaferente dobânzilor s-au micșorat cu 9.5 la sută.

Soldul depozitelor, conform rapoartelor prudențiale la 31 decembrie 2016, a crescut cu 9.2 la sută în perioada de referință, constituind 54.8 miliarde lei (depozitele persoanelor fizice au constituit 68.8 la sută din total depozite, depozitele persoanelor juridice - 31.0 la sută și depozitele băncilor - 0.4 la sută). Cel mai mare impact asupra majorării depozitelor au avut-o depozitele persoanelor fizice care au crescut cu 2.7 miliarde lei (7.6 la sută), ceea ce denotă menținerea credibilității sectorului bancar autohton. Concomitent, soldul depozitelor persoanelor juridice a crescut cu 2.0 miliarde lei (13.2 la sută).

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Volodimir Zelenski anunţă că organizațiile religioase care au legătură cu Rusia vor fi scoase în afara legii: Garantăm independența spirituală a Ucrainei

Volodimir Zelenski anunţă că organizațiile religioase care au legătură cu Rusia vor fi scoase în afara legii: Garantăm independența spirituală a Ucrainei

Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)

Deputatul Dan Perciun și ministrul Marcel Spatari, despre compensațiile la energie: Bugetul e de 5 miliarde, iar înregistrările numără 700 mii de familii (LIVE)

Mai multe ambasade ucrainene au primit pachete care conțin ochi de animale

Mai multe ambasade ucrainene au primit pachete care conțin ochi de animale

Advertoriale
Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Bucătarii din Moldova au câștigat Cupa de Aur, la Campionatul Mondial de Gastronomie

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Nikos Vertis este pregătit să încânte Moldova în concertul său live (VIDEO)

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

Mii de copii din toată Republica au fost informați despre regulile de circulație rutieră

EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
  DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
Cele mai populare
 • 1
  Cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate energetică? S-au urmat trei pași
 • 2
  Arena Chișinău se deschide. Okean Elzy a anunțat că va participa la inaugurare
 • 3
  Dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține încă un mandat
 • 4
  Bolea, nedumerit de ce se stinge lumina în Moldova când e bombardată Ucraina. Gavrilița: Toată energia din România vine pin Ucraina și Transnistria (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.