Când ar putea BNM să plătească „nota de plată pentru furtul miliardului”

Când ar putea BNM să plătească „nota de plată pentru furtul miliardului”
Foto: bnm.org


Atunci când capitalului statutar al BNM va atinge 10% din totalul obligațiunilor sale, profitul urmează a fi transferat către bugetul de stat și va fi utilizat pentru răscumpărarea obligațiunilor emise pentru stingerea datoriei, care a apărut ca urmare a fraudei din sectorul bancar, potrivit unui raport al Expert-Grup.

Guvernului Republicii Moldova, la ședința specială din 26 septembrie 2016, prin asumare de răspundere, a adoptat și proiectul de lege privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat acordate în cazul celor trei bănci, aceasta fiind o altă condiție necesară pentru semnarea Memorandumului cu FMI. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani cu rata efectivă a dobânzii de 5%. 

Recenta convertire a garanțiilor în datorie de stat, a fost, din punct de vedere legal, un rezultat al îndeplinirii angajamentelor Guvernului asumate prin emiterea garanțiilor din 2014 și 2015, fiind de altfel un deznodământ inevitabil la situația creată. În caz contrar, țara putea intra în faliment cu repercusiunile macroeconomice și sociale de rigoare (ex: deprecierea leului, inflație, înghețarea și în continuare a finanțării externe, creșterea ratei de sărăcie etc.).

Cei de la Expert-Grup subliniază că modul în care a fost adoptată decizia de convertire a garanției în datorie publică lasă de dorit - decizia fiind adoptată fără ca Parlamentul, Guvernul, BNM și alte instituții relevante să organizeze în prealabil consultări și/sau dezbateri publice pe marginea alternativelor existente pentru soluționarea crizei bancare.

Aspectul care a atras o atenție sporită din partea experților, ține de rata efectivă a dobânzii de 5% care a fost aplicată asupra obligațiunilor emise pentru termenul de 25 de ani.

Conform estimărilor, aceasta va adăuga în jur de 11,2 miliarde lei la datoria totală. 
În vederea atenuării riscurilor fiscale sau a investițiilor economice și sociale ratate, este necesar de acordat prioritate anumitor tipuri de venituri bugetare non-fiscale la stingerea datoriei create. În acest sens, autoritățile, pe bună dreptate, deja au prevăzut în Legea nr. 235 două surse de venit speciale care vor fi destinate pentru deservirea și stingerea datoriei:

1. Profitul BNM transferat la bugetul de stat. Raportul juridic dintre BNM și Guvern impune băncii centrale să transfere o parte a profitului obținut ca urmare a activității sale în bugetul de stat. O parte din profit este reținut pentru consolidarea capitalului statutar al BNM. Momentul în care acesta atinge 10% din totalul obligațiunilor sale, profitul urmează a fi transferat către bugetul de stat. Actualmente deficitul în capitalul statutar al băncii centrale raportat la obligațiunile sale este de circa 2,1 miliarde lei.

2. Odată ce acest deficit va fi suplinit, profitului BNM va fi transferat la venitul bugetului de stat, și va fi utilizat pentru răscumpărarea înainte de termen a obligațiunilor cu cea mai mare scadență. În mod real, pentru următorii 25 de ani, doar din dobânda de 11,2 miliarde lei pe care Ministerul Finanțelor o va achita către BNM, conform situației actuale, aproximativ 9,1 miliarde lei se vor regăsi în profitul BNM transferat către bugetul de stat. Este important însă de menționat că prioritatea BNM trebuie să fie consolidarea independenței și capacității de a-și îndeplini obiectivele sale fundamentale, și nu generarea profitului pentru stingerea datoriei create.

3. Vânzarea activelor celor 3 bănci falimentate. Creanțele Ministerului Finanțelor față de „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” urmează a fi onorate în conformitate cu Legea privind instituțiile financiare9 . Dat fiind faptul că procesul de lichidare al unei bănci decurge de regulă foarte lent, Ministerul Finanțelor va continua să încaseze venituri adiționale din vânzarea activelor celor trei bănci în următorii ani, până se va finaliza procedura de lichidare. Conform declarațiilor unor oficiali, în cel mai bun caz, din lichidarea băncilor vor recupera în jur de 2 miliarde lei. Din datele publicate pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor, la data de 20 decembrie 2016, peste 835 milioane lei au fost rambursate din contul recuperărilor din cele 3 bănci. Prin urmare, încă aproximativ 1,17 miliarde lei pot fi identificați din această sursă.

Stipularea acestor surse de venit în Legea nr. 235 este una binevenită, încât ele pot asigura până la 40% din întreaga povară aferentă datoriei. În speranța că o altă porțiune a datoriei va fi acoperită de fondurile provenite din investigațiile companiei Kroll, indicatorul de acoperire a datoriei poate crește și mai mult. 

Conform celui de-al treilea raport despre investigația respectivă, compania Kroll a identificat săvârșirea unor infracțiuni de delapidare în valoare de aproximativ 600 milioane de dolari SUA, iar urmărirea acestora până la destinația finală este în curs de desfășurare. Raportul afirmă că porțiuni considerabile din veniturile frauduloase au fost transferate părților din întreaga lume, majoritatea fiind transferate pe conturile bancare din Rusia (200 milioane de dolari SUA), Moldova (95 milioane de dolari SUA), Estonia (58 milioane de dolari SUA) și Cipru (41 milioane de dolari SUA). Următoare etapă a investigației va include inițierea acțiunilor legale pentru a obține informații din mai multe jurisdicții în sprijinul depistării fondurilor cu scopul de a întreprinde în prima jumătate a anului 2017 acțiunile de recuperare împotriva persoanelor fizice identificate și organizațiilor care au beneficiat de pe urma fraudei sau au facilitat aceasta.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Vrei să votezi, dar nu vei fi acasă? Ia un certificat pentru drept de vot. Cum îl obții

Vrei să votezi, dar nu vei fi acasă? Ia un certificat pentru drept de vot. Cum îl obții

Fiecare al cincilea copil din Moldova se naște în afara căsătoriei, iar cele mai tinere mame locuiesc la sate. Ultimele statistici

Fiecare al cincilea copil din Moldova se naște în afara căsătoriei, iar cele mai tinere mame locuiesc la sate. Ultimele statistici

Zile numărate pentru motoarele diesel și pe benzină

Zile numărate pentru motoarele diesel și pe benzină

Advertoriale
Premii valoroase în cadrul Tombolei AGRO 2021, marca Mobiasbanca OTP - Group. Cine sunt câștigătorii (FOTO)

Premii valoroase în cadrul Tombolei AGRO 2021, marca Mobiasbanca OTP - Group. Cine sunt câștigătorii (FOTO)

Zity Business Campus – investește în propria locație și beneficiază de facilitățile primului orășel de business din Republica Moldova

Zity Business Campus – investește în propria locație și beneficiază de facilitățile primului orășel de business din Republica Moldova

Victoriabank a dublat suma acumulată în cadrul campaniei „Povești de acasă” a CCF Moldova

Victoriabank a dublat suma acumulată în cadrul campaniei „Povești de acasă” a CCF Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
  De la 11, cu Pavel Filip despre viziunile și promisiunile electorale ale Partidului Democrat
 • LIVE cu Radu Marian despre viziunile și promisiunile electorale ale PAS
 • De la 11, discutăm LIVE cu vicepreședinta P. Șor Marina Tauber
 • De la 11, cu Iurie Muntean, candidat al Congresului Civic la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
 • De la 11 ne vedem LIVE cu liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc
Cele mai populare
 • 1
  „În numele legii Republicii Moldova”. Un avocat a spart parbrizele mai multor mașini din capitală (VIDEO)
 • 2
  Voronin, numit trădător de un vorbitor de rusă, la o întâlnire electorală la Orhei: „Cum să vă mai credem?” Explicația comunistului (VIDEO)
 • 3
  Au transformat nepăsarea în covoare. Soluția unei companii din Moldova pentru a reutiliza sticlele din plastic (VIDEO)
 • 4
  Voronin dă de înțeles că moldovenii din străinătate nu ar trebui să voteze: „Cu diaspora tot sunt probleme” (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.