În situația când apa care ajunge în aval de orașul Novodnevstrovsk, Ucraina, va fi dozată, riscurile ar putea fi destul de mari. Un alt aspect extrem de periculos este și faptul, că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk și de noile hidrocentrale ar putea fi tehnică și nu potabilă.
Administrația SA Apă-Canal Chișinău dă asigurări, că deocamdată, nu există nici un pericol ca locuitorii capitalei să rămână fără apă la robinete, deoarece, în prezent, nivelul apei fluviului Nistru constituie 9,2 m, proces ce permite livrarea apei la parametrii normali. În fiecare zi întreprinderea distribuie peste 200 mii m3 de apă, iar cel mai critic nivel al apei râului Nistru a constituit 8,1 m și s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioada caniculară.
În scopul soluționării problemei atestate, specialiștii Apă-Canal Chișinău au elaborat un plan de acțiuni. Astfel, în baza mai multor studii de fezabilitate efectuate anterior, furnizorul de apă propune un șir de măsuri cum ar fi, construcția mai multor baraje pe Nistru, forarea fântânilor cu izvor local, precum și identificarea altor surse alternative de apă. De asemenea, la necesitate, se vor majora rezervele de apa din cele 42 de rezervoare de apă din dotare, fiind extinsă extragerea unui volum mai mare de apă din fântânile arteziene.
Ucraina este țara gestionează bazinul hidraulic al fluviului Nistru, fără a coordona acțiunile cu Republica Moldova, lucru ce a cauzat inundații în perioada anilor 2008 și 2010, precum și seceta hidrologică din anii 2015-2016.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.