Republica Moldova a ocupat locul 76 dintre 167 de state incluse în clasamentul mondial al democraţiei pentru 2016 elaborat de publicația The Economist. Comparativ cu indicele democraţiei pentru 2015, ţara noastră a coborât șase poziţii, transmite Agora.
În total, Republica Moldova a acumulat 6,01 de puncte, faţă de 6,35 anul trecut, și a ajuns pe ultima poziție în grupul „democrațiilor viciate”. Acesta este cel mai mic scor din 2006.
Cel mai mare punctaj Republica Moldova a acumulat la indicii Asigurarea procesului electoral și pluralismul politic (7,92), respectarea libertăților civile (7,25), și participarea politică (6,11). Punctajele mai mici le are la indicii: funcţionarea guvernului (4,29) și cultura politică (4,38).
În Republica Moldova, încrederea publică în guvern a scăzut la un minim istoric, ca urmare gigantului jaf bancar de la sfârşitul anului 2014. De asemenea, mai multe țări, printre care și Republica Moldova, au înregistrat micșorarea scorului mediu din cauza crizelor constituționale și electorale, se menționează în raport.
Primele locuri în Clasamentul democraţiei din 2015 sunt ocupate de Norvegia, Islanda şi Suedia. Norvegia a obținut patru de 10 din cinci indici expertizate de The Economist.
România aflată pe locul 61 este calificată drept o democraţie viciată. Cealaltă vecină a țării noastre, Ucraina, fiind pe locul 86, este apreciată drept un regim hibrid. Totodată Rusia, pe locul 134, se află în grupul ţărilor cu regimuri autoritare.
La coada clasamentului se află Ciad, Siria şi Coreea de Nord. Aceste trei state sunt considerate regimuri autoritare, fiecare obținând cel puțin două note de zero la cei cinci indici.

Vezi și aceste știri

DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record: Care este impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii (EMISIUNE)

Pre-Vetting: Doi candidați pentru funcția de membru CSM, propuși de Parlament, nu au promovat evaluarea, iar altul s-a retras din concurs

Dr. Lana, femeia din R. Moldova care ar fi făcut operații estetice în România fără drept de practică, și-a aflat sentința
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
