În Moldova salariul minim garantat distorsionează piața. Cum stau lucrurile în țările europene

În Moldova salariul minim garantat distorsionează piața. Cum stau lucrurile în țările europene
Foto: incont.ro


Diferența salariului minim în sectorul real și cel public distorsionează piața muncii din Republica Moldova. Concluzia aparține experților de la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT și Centrul Analitic Independent EXPERT-Grup și a fost inclusă în ultimul număr al publicației trimestriale „Euromonitor”.   

La 1 mai 2014 a intrat în vigoare decizia Guvernului privind majorarea salariului minim garantat în sectorul real al economiei cu 250 lei. Astfel, valoarea acestuia este de 1650 de lei (88,46 €), stabilit în funcție de dinamica indicelui de prețuri de consum și a productivității muncii la nivelul economiei naționale.

Astfel, potrivit experților, indexarea anuală a salariului minim garantat compensează reducerea puterii de cumpărare a salariilor minime, precum şi asigură venituri mai mari pentru forţa de muncă puţin calificată, vulnerabilă la efectele sărăciei. De asemenea, analiștii mai menționează că majorarea salariului minim are un impact pozitiv asupra răspândirii relaţiilor neoficiale de salarizare, diminuând incidenţa acestui proces, astfel amplificând încasările de contribuţii sociale pe termen mediu.
 
O problemă majoră depistată de experți ține de faptul că salariul minim este diferit pentru sectorul real și pentru cel public, acesta fiind mai mic în sectorul bugetar. „Această practică distorsionează piaţa muncii, discriminând angajatorii din sectorul real şi descurajând lucrătorii din sectorul public. În acelaşi timp, majorarea salariului minim garantat, neînsoţită de măsuri suplimentare de stimulare a angajării absolvenţilor, poate să ducă la mărirea şomajului în această categorie a populaţiei economic active”, mai menționează experții. 

 Înainte de a arăta care este situația la acest capitol în diferite țări ale Uniunii Europene, trebuie să menționăm că salariul minim garantează puterea de cumpărare a lucrătorilor care primesc cele mai joase salarii.

 În Franța, salariul minim sau SMIC-ul este indexat în funcție de rata inflației măsurată pentru 20% din gospodăriile care au cele mai mici venituri. Acesta se aplică atât salariaților din sectorul privat, cât și celor din sectorul public, nerespectarea acestei legi de către angajator este pedepsită cu o amendă de 1500€ pentru fiecare salariat remunerat în condiții ilegale. 

Salariul minim în Franța

Suma

Salariul minim/h

9,53 €

Salariul minim brut/lună

1 445,38 €

Salariul minim brut/an

17 344,60 €

 În Luxemburg, țara europeană cu cel mai ridicat salariu minim, acesta depinde de calificarea profesională și de vârsta angajatului. Doar după ce salariatul demonstrează nivelul său de calificare (diplome și experiență concretă), poate beneficia de salariul minim social.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, acesta este de: 

 Salariul minim în Luxemburg

%

Salariul brut/h (€)

Salariul brut/lună (€)

 >18 ani - lucrător necalificat  

100%

11,1042

1921,03

17 - 18 ani

80%

8,8834

1536,82

15 - 17 ani

75%

8,3282

1440,77

 >18 ani - calificat

120%

13,3250

2305,23

 În Bulgaria, salariul minim pentru 2014 este de 340 leve sau 173,84 €, fiind cel mai scăzut din întreaga Uniune Europeană. 

Salariul minim în statele membre ale Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2014

Belgia

1 501,82 €

Bulgaria

173,84 €

Croația

405,08 €

Spania

752,85 €

Estonia

355,00 €

Franța

1 445,38 €

Grecia

683,76 €

Ungaria

344,24 €

Irlanda

1 461,85 €

Letonia

320,00 €

Lituania

289,62 €

Luxemburg

1 921,03 €

Malta

717,95 €

Olanda

1 485,60 €

Polonia

387,31 €

Portugalia

565,83 €

Cehia

327,57 €

România

190,57 €

Marea Britanie

1 216,75 €

Slovacia

352,00 €

Slovenia

783,66 €

Sursa: Eurostat

Notă: În Germania, începînd cu 1 ianuarie 2015, muncitorii vor beneficia de un salariu minim de 8,5 euro/oră sau aproximativ 1500 euro/lună. 

Care sunt tipurile de salarii minime existente în Uniunea Europeană și cum sunt stabilite? 

 • un singur salariu minim, impus prin lege: Franţa, Luxemburg, Olanda, Irlanda, Marea Britanie, Malta, Spania, Portugalia, Croaţia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovenia, Germania.
 • un singur salariu minim, stabilit prin acorduri colective: Belgia, Estonia şi Grecia (acorduri bipartite), Bulgaria, Polonia şi Slovacia (tripartite).
 • salarii minime sectoriale sau ocupaţionale fixate prin lege: Cipru
 • salarii minime sectoriale sau ocupaţionale stabilite prin acorduri colective: Austria, Italia, Danemarca, Finlanda, Suedia.  

 De ce depinde salariul minim?

„Fiecare economist va avea același răspuns pregătit. Totul depinde de productivitate", explică un profesor de economie de la Universitatea din Sofia.  Astfel, pentru a plăti un salariu ridicat unui lucrător, acesta trebuie să producă mult pentru ca din producția vândută să poată fi achitat un salariu bun. Dacă acest angajat produce puțin, se va vinde puțin, iar salariul său va fi proporțional rezultatului obținut.

Deși Comisia Europeană susține crearea unui salariu minim european, acest lucru este practic irealizabil din cauza diferențelor majore între dezvoltarea economică a statelor comunității.

“Noi nu am reușit să impunem un salariu minim european însă suntem pentru generalizarea salariilor minime, experiența arătînd că acestea au contribuit la reducerea sărăciei și susținerea cererii pe piață”, se mentioneaza intr-o declaratie din 2012 a CE. 

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cod Galben de înghețuri la sol: Ministerul Agriculturii informează despre metodele de prevenire a pagubelor provocate de răcirea vremii

Cod Galben de înghețuri la sol: Ministerul Agriculturii informează despre metodele de prevenire a pagubelor provocate de răcirea vremii

iData: În Republica Moldova se află peste 65 de mii de persoane fizice care dețin în posesie 77.394 de arme

iData: În Republica Moldova se află peste 65 de mii de persoane fizice care dețin în posesie 77.394 de arme

950 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. 10 persoane au decedat

950 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. 10 persoane au decedat

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Scandal într-un troleibuz din capitală: Un tânăr a fost dat afară după ce a refuzat să-și pună masca de protecție (VIDEO)
 • 2
  Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență
 • 3
  Ceban susține că ar fi urmărit: „Nu vă chinuiți să aflați unde sunt intrările în Primărie și în cabinet. Vă invit, welcome”
 • 4
  Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.