Potrivit documentului, Ministerul Economiei va exercita funcţiile de fondator al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Mărculeşti”.
Potrivit Ministerului Economiei, „activitatea întreprinderii se înrăutățește în mod constant” în ultimii ani. „Evoluția indicatorilor principali ai întreprinderii în cauză denotă o situație precară; astfel venitul din vânzări a scăzut de la 39 061,7 mii lei în anul 2014 până la 7 442,7 mii lei în anul 2015, iar profitul brut de la 3 761,0 mii lei în anul 2014 a scăzut, fiind înregistrate pierderi de 21 123,0 mii lei în anul 2015”, scrie în nota informativă a documentului.
Cei de la Ministerul Economiei subliniază că situația existentă e provocată de „gestionarea ineficientă atât în aspect managerial cât și corporativ”.
Autorii susțin că dacă aeroportul va trece în administrarea Ministerului Economiei, acesta va fi mai eficient gestionat și va atrage mai multe investiții.
Pe de altă parte, deputalul PLDM și președintele Comisiei de anchetă privind concesionarea Aeroportului Chișinău, Iurie Țap, spune că întreprinderile de stat demult trebuie să fie scoase din subordinea anumitor ministere. „Se vorbește despre reformă, dar decizii nu se iau. Demult trebuia ca Agenția Proprietăți Publice să fie scoasă din subordinea Ministerului Economiei și să se ocupe de așa probleme direct din subordinea Guvernului”, a comentat Țap.
Aeroportul Internaţional „Mărculeşti” a fost fondat în anul 2004, în baza unităţii militare din Mărculeşti. Acum nouă ani, în 2008, în Parlament s-a votat o lege cu privire la Aeroportul Mărculești care prevedea crearea unei zone economice libere, în baza infrastructurii şi teritoriului aeroportului, precum şi un regim vamal şi fiscal preferenţial.
Atât aeroportul, cât şi zona economică liberă sunt gestionate de către Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internaţional „Mărculeşti”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.