Prioritățile Ministerului Economiei: Mai puține acte permisive, promovarea exporturilor și mai multe investiții străine

Prioritățile Ministerului Economiei: Mai puține acte permisive, promovarea exporturilor și mai multe investiții străine
Foto: mec.gov.md

Ministerul Economiei a identificat 52 de priorități majore pentru anul 2017, care țin de cooperarea economică internațională, reglementarea activității de întreprinzător, domeniul investițiilor și competitivității, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, a comerțului, managementului proprietății publice, infrastructura calității și protecția consumatorului, sectorului energetic, etc.

„Țin să menționez că pe lângă aceste 52 de priorități majore, mai sunt încă foarte multe proiecte, programe și idei, care urmează a fi realizate de noi în colaborare cu partenerii de dezvoltare, autoritățile centrale, locale și de alte niveluri ale statului, organizații non-guvernamentale, societatea civilă, etc.”, a specificat vicepremierul Calmîc.

Referindu-se la unele din prioritățile, care urmează a fi realizate pe parcursul anului curent, ministrul Economiei a menționat lansarea către 1 iulie 2017 a Ghișeului Unic de gestionare și eliberare a actelor permisive şi asigurarea eliberării în baza lui a cel puțin 30% din numărul total de acte permisive în anul curent; continuarea revizuirii și optimizării întregului spectru de acte permisive și licențe, astfel încât numărul şi costul acestora în 2017 să fie redus cu 20%; consolidarea diplomației economice în domeniul promovării investițiilor străine, fiind revizuite modalitățile de lucru ale atașaților economici, distribuția lor geografică şi a numărul acestora, etc.

Vorbind despre prioritățile pe segmentul atragerii investițiilor și promovării exporturilor, vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că Ministerul Economiei își propune drept obiectiv un volum anual al investițiilor străine directe în valoare de circa 250 milioane USD, cu peste 30% mai mult comparativ cu 2016, exporturile de bunuri să atingă valoarea de peste 2260 milioane USD sau cu cca 10% mai mult decât în anul 2016.

În context, ministrul Economiei a menționat că în 2017 statul va investi în activitățile de susținere a exporturilor și promovare a investițiilor circa 105,7 milioane de lei, inclusiv 53,8 milioane de lei din proiecte finanțate din surse externe, in special europene.

Pentru atingerea acestor obiective, pe parcursul anului curent, Ministerul Economiei, în colaborare cu instituțiile subordonate (MIEPO și ODIMM), va organiza forumurile „Moldova Business Week 2017”, „Invest in Moldova” și „Pro Export”, care vor oferi oportunitatea să reunească pe o singură platformă informațională reprezentanți ai mediului public și privat atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare. În scopul promovării oportunităților investiționale ale Republicii Moldova, pe parcursul anului curent, Ministerul Economiei, în colaborare cu alte instituții de stat, planifică organizarea a peste 10 misiuni ai oamenilor de afaceri din țară în străinătate.

Totodată, în cadrul Zonelor economie Libere urmează a fi asigurată o creștere a volumului investițiilor cu circa 86 milioane USD, de 2 ori mai mult comparativ cu anul trecut, a volumului vânzărilor - cu circa 1,3 miliarde de lei (de 2,1 ori mai mult comparativ cu 2016), iar a numărului angajaților - cu circa 2500 persoane (cu 61% mai mult față de 2016).

În scopul susținerii sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în 2017 vor fi efectuate investiții în sumă de circa 84,4 milioane de lei, dintre care 80,5 milioane de lei constituie suport bugetar acordat de Uniunea Europeană pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în Republica Moldova. 

Pe parcursul anului 2017 vor fi organizate minimul 3 runde de privatizări, în cadrul cărora vor fi expuse atât proprietățile publice de stat, care au fost incluse în listele din anul trecut, cu reducerea valorii acestora conform cadrului juridic existent, cât și propuse spre privatizare, în baza unor proiecte individuale, consultate cu experții internaționali și naționali, a companiilor din sectorul energetic, comunicații, avia, etc. La moment, experții naționali lucrează asupra listei proprietăților publice de stat, care urmează a fi incluse în noua listă, a specificat ministrul Economiei.

„Toate aceste priorități, precum și angajamente au fost elaborate și aprobate de Ministerul Economiei în urma unei analize profunde a indicatorilor macro - și microeconomici, a evoluțiilor de pe piața internă, regională și internațională. Desigur, realizarea acestora depinde de mai mulți factori, atât interni, cât și externi, dar sunt convins că în colaborare cu Guvernul, partenerii de dezvoltare, societatea civilă vor reuși să atingem obiectivele punctate”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmîc.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Convorbiri la tarife naționale în tot spațiul UE? Autoritățile negociază excluderea tarifelor de roaming pentru țara noastră
 • 2
  Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc
 • 3
  TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul
 • 4
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.